najpiękniejsze ryby z ameryki północnej

Awatar użytkownika
Radzimierz

Post autor: Radzimierz »

Nie wiem teraz dokładnie jakie, bo to pare lat temu było, i wygladalo to tak ze ojciec z kolegami lapali, jak było na kiju cos mniejszego to ja sie z tym bawilem :-P

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

Tak na łowiskach komercyjnych można połowic jesiotrów najczęściej jet to hybryda ale nie powie ci dokładnej nazwy bo nie pamiętam w tym momencie. Są tez plany , aby powrócił do naszych rzek jesiotr kaspijski jaki był nasza rodzima ryba ale wyginą niestety.
Ludzie podniecaja sie rybami z innych kontynentów , a nie zdaja sobie sprawy jakie ryby zyły kiedys w Polsce.
Wątpie , aby płotka z Ameryki była ładniejsza od tarlaka zyjacego w naturalnej rzece, czy jazia :) :-)
Ostatnio zmieniony 2012-02-15, 15:29 przez pstrag222, łącznie zmieniany 1 raz.
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Jak dla mnie najładniejszą polską rybą jest lin ;)
Obrazek

king
Kontakt:

Post autor: king »

polskie ryby juz miałem
łososia, suma, troć wędrowną, klenie, świnki, sielawy, sieje, flądry, okonie, sandacze, lipienie, węgorzyce węgorza, kury diabły, węzynki i iglicznie i wiele innych. Są piękne i ciekawe ale kolorem w 1% nie dorównują tamtym:P
Ostatnio zmieniony 2012-02-15, 17:31 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.

ivan23

Post autor: ivan23 »

Wszystko ładnie pięknie, ale jaki jest komercyjny sens sprowadzania kilkudziesięciocentymetrowych ryb ? Utopisz kesz a ludzie popatrzą, pocmokają z zachwytu i wyjdą nie zostawiając ani zeciaka :idea:

king
Kontakt:

Post autor: king »

Ano taki ze między akwarystą, a kimś kto zarabia na rybach i traktuje je jak ołowiane figurki jest pewna różnica. Jak dla mnie nie jest problemem co 2 dni iść na robaka by nakarmić planktonem wiosłonosa. Bo lubię ryby i koniec, nie ma to związku z zadnym racjonalnym rozumowaniem. Wydałem na ryby tyle przez ostatnie 20lat ze bym za to miał dom, samochód i stado murzynów. Ale ja wolę postać i się pogapić na ryby...
zdecydowanie wole je od ludzi i bardziej szanuje.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Miałeś różanki? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

king pisze:Juz np. kupiłem arapaimy
Jakiś basen już na nie budujesz? W Warszawskim zoo trzymali je w ~2000l i przerosły baniak bardzo szybko.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

king pisze:Wydałem na ryby tyle przez ostatnie 20lat ze bym za to miał dom, samochód i (...)
Powiedzmy, że dom i samochód ze średniej półki, to będzie milion złotych.
Z tego wychodziłoby, że wydajesz miesięcznie ok. 5 tys zł na ryby średnio przez ostatnie 20 lat.

Damian, albo "lekko" przesadziłeś, albo hodowla i sprzedaż ryb to jednak niezły business :-D

Kaledon

Post autor: Kaledon »

Kubiszon pisze:
king pisze:Juz np. kupiłem arapaimy
Jakiś basen już na nie budujesz? W Warszawskim zoo trzymali je w ~2000l i przerosły baniak bardzo szybko.
Zobacz w jego cennik to będziesz wiedział po co je kupił:P Na handel panocku:)

discus6

Post autor: discus6 »

wojtekr pisze:Z tego wychodziłoby, że wydajesz miesięcznie ok. 5 tys zł na ryby średnio przez ostatnie 20 lat.
Biorąc pod uwagę,iż King ma 23 lata to ta średnia jest chyba nawet wyższa.No chyba że On już w przedszkolu sprowadzał arapaimy i inne takie cuda :-) .
discus6

Nairams

Post autor: Nairams »

Raczej dużo wyższa bo myślę, że powinniśmy zacząć liczyć od Jego od 16 roku życia. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2012-02-15, 22:37 przez Nairams, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

king pisze:polskie ryby juz miałem
łososia, suma, troć wędrowną, klenie, świnki, sielawy, sieje, flądry, okonie, sandacze, lipienie, węgorzyce węgorza, kury diabły, węzynki i iglicznie i wiele innych. Są piękne i ciekawe ale kolorem w 1% nie dorównują tamtym:P
Bo w akwarium nasze rybki nie maja szans pokazac piekna ;-) Sum czy sandał nie maja miejsca bytu w akwarium bo poprostu nie da sie w nim odwzorowac natury dla nich.
Taki łosoś czy troc to ryba dwu środowiskowa, Lipień pokazuje piekono w czystej rzece. Hmm .. mówisz , że w 1% nie dorównuja co kto lubi wystarczy troche zainteresowania i obserwacji. Ja spedziłem juz troche czasu nad tym i żadna ryba z innych krajów nie mam sznas z naszymi rybkami. Tylko , ze ich miejsce jest w naszych rzekach. Tarło pstraga najpiekniejszy widok na świecie :-)
Różanka jest u nas pod ochroną
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

Pabian

Post autor: Pabian »

Zapomnieliście o naszej krasnopiórce (wzdręga),która dla mnie obok lina jest jedną z piękniejszych ryb w Polsce

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

pstrag222 pisze:Ja spedziłem juz troche czasu nad tym i żadna ryba z innych krajów nie mam sznas z naszymi rybkami.
Coś mi się zdaje, że nie ma sensu porównywać ryb w taki sposób. Każda ryba ma w sobie coś, z niektórych trudniej to piękno wyciągnąć albo nie jest ono tak oczywiste jak u kolorowych, tropikalnych gatunków.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”