Podłoże do trzysetki

Pysio
Kontakt:

Podłoże do trzysetki

Post autor: Pysio »

Witam serdecznie. Przeglądając galerię często widzę, że ludzie stosują różne podłoża. Ja zawsze miałem drobny żwirek.
Tak się składa, że zakładam zbiornik 300 litrów. Będzie miejsce w pokrywie na 4 świetlówki po 54W i dodatkowo butla CO2. Lubię rośliny (zazwyczaj jadę na giełdę i kupuję co mi się podoba i będzie pasować nie koniecznie sprawdzając wcześniej czego ta roślina potrzebuje i jak się nazywa).
Jeśli chodzi o ryby to chciałbym spróbować tym razem z paletkami. W końcu mogę, wcześniej miałem (jeszcze mam) 126l więc trochę za mało.
Jakie będzie odpowiednie podłoże do takiego akwarium? Czym się różnią między sobą poszczególne podłoża? Co wybrać?

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

do paletek to korzenie, piasek i bw :) jak dla mnie najlepsze rozwiązanie
Co by tu napisać... :-P

Hex

Post autor: Hex »

najlepsze i przez 99% paleciarzy preferowane

Pysio
Kontakt:

Co znaczy bw ? Black water ? Czyli, że do takiego baniaka ponad 200W będzie za dużo? Zależy mi na sporej ilości roślin, a bez dobrego oświetlenia będzie słabo.
Kurcze, z piaskiem miałem średnie przeżycia w malawi. Ładnie się prezentuje ale tylko na początku, później biorą się za niego glony i ciężko to wyczyścić, odmulacz wsysa piasek...

Nairams

Post autor: Nairams »

Tak. BW to biotop czarnej wody.

Tu masz kosmicznie zrobione (wg mnie) akwarium z BW i paletkami. Przejrzyj ten temat cały bo warto.
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=6380

(strona 6 rozwala mnie na łopatki)

... i sam sobie odpowiedz po co ci coś innego niż piasek.
Ostatnio zmieniony 2012-02-16, 22:17 przez Nairams, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

rośliny i paletki to jak dla mnie wyższa szkoła jazdy
Co by tu napisać... :-P

Hex

Post autor: Hex »

ciężko to połączyć ale nie jest o nie możliwe tylko fakt więcej zachodu jest wtedy ;/

Pysio
Kontakt:

Skoro ciężko połączyć dyski z roślinnym to chyba wybiorę jakiegoś holendra. Ale koniecznie chcę zacząć hodować jakieś duże ryby, już mi się znudziły danio, neony i razbory :)

Może jakieś skalary?

Ale do rzeczy, jakie podłoże najlepiej spisuje się do roślinnego akwarium? I w jakich proporcjach ?
Ostatnio zmieniony 2012-02-17, 00:08 przez Pysio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Pysio pisze:jakie podłoże najlepiej spisuje się do roślinnego akwarium?
Każde dedykowane do akwa roślinnego. Co do wyboru to sam musisz sobie odpowiedzieć, na jakie Cię stać? bo są tańsze i droższe...mniej lub więcej "nafaszerowane" nawozami, humusami, jedne bardziej inne znów mniej "zbijają" parametry wody. No i dość istoty jest efekt fizualny-kolor, granulacja... ;-) Kolejnym etapem po ustabilizowaniu się podłoża jest nawożenie. I tu znów rodzi się kolejne pytanie-jaką metodę nawożenia chcesz obrać-PMDD, EI a może jeszcze inną? Odpowiedz sobie na te podstawowe pytania i rozważ, czy temu podołasz? :-)
Pysio pisze:I w jakich proporcjach ?
A tego pytania nie rozumiem...Czy masz na myśli stworzenie jakiegoś misz-maszu na podobę "ziemniaka"? Jeśli o to Ci chodzi to pomysł chybiony...Przy akwach roślinnych z aktywnym podłożem i prawidłową obsługą musisz się liczyć ze sporym przyrostem roślin, a co za tym idzie ciągłą ingerencją-przycinanie, przesadzanie, dosadzanie. Po jakimś czasie substrat wymiesza się z np. żwirkiem i efekt wizualny będzie kiepskiej jakości. Jeśli chcesz się "pobawić z holendrem" to tylko jeden rodzaj podłoża...no może nie do końca, bo można na spód wysypać grubsze granulki a na wierzch wersję "powder". :-)

Pysio
Kontakt:

Myślałem o czymś na wzór holendra, z tym, że tak jak pisałem: planuję mieć duże ryby. Może skalary?
Teraz mam akwa roślinne, ale to raczej nie jest holender. Podłoże to drobny żwirek, spisuje się całkiem nieźle.
Jeśli chodzi o nawożenie to używam nawozu w płynie takiego własnej roboty. Spisuje się świetnie (od Magdy i Piotrka, którzy stoją na giełdzie czwartkowej).
Odnośnie 300 l. i podłoża. Chciałbym mieć dobre podłoże, tak by rośliny rosły jeszcze piękniejsze niż teraz. Np. w tym momencie w 126 mam problem z Blyxą, rośnie a właściwie nie rośnie. Zatrzymała się w miejscu a nawet się kurczy. Podejrzewam, że to podłoże (żwirek drobny).
Cóż więc najlepiej zakupić? Co polecacie i w jakich ilościach?

Odnośnie proporcji, widziałem, że ludzie wsadzają różne podłoża łącznie z ziemią ogrodową- o to mi chodziło.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Kazdy poleci Ci,to co ma,jeden pro soila,drugi amazonie itd.
Piszesz o jakis proporcjach czego w ogole nie rozumiem o co Ci chodzi.
Stosujac substraty nie mieszasz ich ze zwirkami wiec nie ma mowy tu o proporcjach.
Potrzebne bedzie Ci 40 litrow podloza.
Jakosc do ceny tu najlepiej wychodzi pro soil.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Pysio,

masz 3 możliwości:
1. Sam żwirek i nawożenie tylko słupa wody.
2. Żwirek (lub inne podłoże jałowe) i pod to substrat (lub ziemia)
3. Gotowe podłże z nawozami: pro-soil, amazonia, aquasubstrat, knott, itd.

Musisz sobie sam pomyśleć pod względem ceny, estetyki, itd.
Dla każdej z tych trzech opcji widziałem akwaria super utrzymane, ale także takie z problemami.

Jeżeli chodzi o duże ryby i rosliny, to nic mi na myśl nie przychodzi, tylko skalary. Przy innych bedziesz miałe rośliny popodgryzane albo powyrywane. Zapomnij tez o duzych rybach przydennych.

Pysio
Kontakt:

Kupe forsy wyjdzie taki pro soil. Ale chyba zainwestuję w to, w końcu to wydatek na długi okres czasu a nie na kilka dni :)

Do tej pory stosowałem żwirek drobny "kolorowy" czyli głównie miały kolor ale mimo wszystko mix. Chciałbym jakiś jednokolorowy ale też drobny. Czy pro soil jest żwirkiem jednokolorowym? No i czy dodatkowo mogę stosować nawóz w płynie? Widzę, że pro soil stabilizuje ph kh i gh ale nie ma nic o potasie magnezie itd. Więc wnioskuję, że można :)

Co do skalarów to po przemyśleniu uważam, że to będzie najlepszy wybór.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Pro soil nie jest zwirkiem i jest do wyboru w 2wersjach koloru,braz i czarny.
Co bys za podloze nie wlozyl,to mozesz nawozic slup wody.

A teraz tak na marginesie,masz duzy zapal,ale zero jakiejkolwiek wiedzy podstawowej,wnioskowac mozna,to po charakterze pytan,ktore sa bynajmniej dziwne.
Zacznij od lektur.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Pysio
Kontakt:

Podstawową wiedzę mam. Pierwszy raz chcę się zapędzić trochę dalej niż akwarium w którym wszystko działa ale raczej nie daje ogromnej satysfakcji a jedynie daje trochę :)

http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=42 - kiedyś miałem malawi, ale jakoś mi się znudziło :) Teraz w akwarium mam misz masz roślinny, nawet ładnie to wygląda i cotygodniowa przycinka.

Ale do rzeczy, racja, pytania są podstawowe i moje wypowiedzi chaotyczne. Lecz gdzieś trzeba zdobyć tę wiedzę, na forum wiele osób pisze jakie ma podłoże ale raczej ciężko znaleźć dokładniejsze informacje. Dlatego zanim zaleję wodą chciałbym mieć jakąś wiedzę na nowy temat.

Dziękuję za cierpliwość. Zdecyduję się na pro soil - ale zakupię na giełdzie czwartkowej. Zna ktoś może stoisko gdzie mają najtaniej i sprzedają detalistom?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”