Natural Substrate

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Natural Substrate

Post autor: rasmik »

Witam!
Czy ktokolwiek z Was używał tego specyfiku? Co o nim sądzicie?
Startuje teraz z baniaczkiem 300L i tylko brakuje mi podłoża, a zależy mi na tym by było jak najdłużej "działające".
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2012-03-01, 21:19 przez rasmik, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Jest,to podłoże p.Mariana Wojtaszka,mało jeszcze kto,to podłoże stosuje,więc nie słyszałem o jakichkolwiek sprawozdań co do tej pod żwirowej podsypki.

Jak chcesz podłoże o bardzo długim działaniu,to Amazonia jest na czele.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Jesli to "zwykła" podżwirowa podsypka to lepiej dać zwykłą ziemię, osiągniesz te podobne efekty mniejszym kosztem.
Ostatnio zmieniony 2012-03-01, 14:57 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

michal.l

Post autor: michal.l »

lukaszLDZ pisze:Jesli to "zwykła" podżwirowa podsypka to lepiej dać zwykłą ziemię, osiągniesz te same efekty mniejszym kosztem.
żeby można było oceniać to najpierw wypadało by zrobić test a później się wypowiadać ;-)

lukaszLDZ

Pewnie masz rację, tylko jak to zrobić? ;-) aby wyniki były adekwatne?
cytat ze storny producenta odnosnie składu ...przyblizonego..."NATURAL SUBSTRATE to podłoże podżwirowe produkowane z czterech komponentów. Jednym z nich są gleby osadowe, wydobywane z głębokości kilku metrów, lessy oraz iły o dużej zawartości związków mineralnych, przede wszystkim żelaza, niezbędnego do rozwoju i wegetacji roślin."

Czyli jak w wiekszości tego typu podżwirowych subtratów ( np biogrunt) i ten, korzysta z różnych form osadów, czytaj pochodnych tego co zwyklismy nazywać ziemią lub tego co w niej sie znajduje ( wystepuje). Baa ziemię, znaczna akwarystów równeiż wzbogaca o różne elementy np.. glinę, dolomit, węgiel itp wedle uznania. Tematów w necie o sposobach przygotowania ziemii jako podsypki pod żwir, jest wiele. Producent jak widzę, podpiera sie jakimis badaniami, więc powinien być znany chociaz przyblizony skład procentowy tejze podsypki. Nikt z nas nie uzywał jak widac, ale w domyśle nalezy spodziewać sie podobnego efektu jak na odpowiednio przygotowanej ziemii ogrodowej. Myślę, czy to ziemia czy inna podżwirowa podsypka, i tak w pewnym momencie trzeba nawozic kolumne wody, w zależnosci od rodzaju posiadanych roslin oraz oświetlenia i co2, więcej lub mniej. Nie mniej jednak, jesli autor tematu się zdcyduje, prosze o zdanie relacji za 2-3 miesiące ;-)
Łukasz

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Według opisu pana Wojtaszka, podłoże NATURAL SUBSTRATE wystarczy nawet na 6 lat... czy ziemia równie długo posłuży? Bardzo nie lubię restartów i chciałbym coś na lata:) Fakt Amazonia była by chyba najciekawsza ale na 300L to spora suma wychodzi:/ no chyba że ktoś z Was wie gdzie można ja kupić w bardzo okazyjnej cenie:)
Pozdrawiam

lukaszLDZ

Nikt Ci pewnie nie odpowie na ile wystarczy taki substrat podżwirowy, widziałem fotki akwariów na ziemii, paroletnich zbiorników,zalezy wszystko od tego co tam trzymasz jakie rosliny, jakie światło, nawożenie i tak dalej,...jak chcesz aby Ci tak długo wytrzymało to z opinii kolegów i z różnych innych opinii wynika, że tylko Amazonia wytrzyma Ci napewno te pare lat ;-) tak myslę stad jej cena jest jaka jest, ale wydajesz raz na pare lat a nie co roku
Łukasz

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Kontowersyjny i zbyt pewny siebie jest rowniez zapis ,ze przy stosowaniu tego podloza nie trzeba niczym nawozic.
Dla mnie,to klamliwa troche informacja,bo duza wieks acc osc roslin nie odrzywia sie tylko przez system korzeniowy.
P.Wojtaszek "lubuje" sie w zbiornikach LT i w zasadzie w jego zbiornikach nie spotkamy tych "lepszych" roslin,wiec jak Ci sie zachce takowych,to moga byc klopoty.
Ja bym wsypal ziemie i tyle i nie cudowal z czyms z czym co nie ma jakiegos konkretnego info.
Zobacz sobie ostatni aranz mojego nie istniejacego zbiornika 240 Dekoracyjne i 300 litrow kolegi Bolka,oba zbiorniki na ziemi.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Lukiki pisze:Zobacz sobie ostatni aranz mojego nie istniejacego zbiornika 240 Dekoracyjne i 300 litrow kolegi Bolka,oba zbiorniki na ziemi.
U mne jedna jak i druga odsłona zbiornika jest na ziemi i jestem bardziej niż pewien że następna również będzie ;-)
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

możesz zobaczyc również mój zbiornik na ziemii z linka poniżej. Teoretycznie ziemia powinna wystarczyć na 5 lat, tak pisze Diana Walstad, ale z drugiej strony mówi się, że akwarium restartuje się średnio co dwa lata, bo po prostu aranżacja się już znudzi.

Co do tego twierdzenia, że przy tym substracie nie trzeba niczym więcej nawozić, to OK, ale tylko w przypadku prowadzenia akwarium metodą LT, czyli światło <0,5 W/l, obfite karmienie ryb, niezbyt mocna filtracja. No i rośliny też pod LT. Ale oczywiście można zrobić sobie całkiem przyjemny zbiornik :-)

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi:)
W nocy podjąłem spontaniczną decyzję i zakupiłem na Allegro ADA AMAZONIA NEW :)
Trochę to kosztowało ale mam nadzieję że spełni moje oczekiwania:)
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”