Nawożenie akwarium 25l.

sylus

Nawożenie akwarium 25l.

Post autor: sylus »

Chciałbym założyć 25 litrowe krewetkarium,ze standardowym oświetleniem,myślałem o zasadzeniu mchu java moss (jest chyba najłatwiejszy w uprawie),może jakieś małe anubisy i trawniczek. I tutaj moje pytanie,czy takie małe akwarium się nawozi? Czy nie wystarcza woda z cotygodniowej podmianki, i jak dozować CO2 bo trochę głupio kupować butle do takiego litrażu, bimbrownia podobno śmierdzi a będzie to akwarium w pokoju w którym śpię :P
Kiedyś myślałem o spróbowaniu w małym akwarium metody EI ale bez butli jest to chyba nie możliwe,chyba że wystarczy bimbrownia?

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Zacznijmy od tego jakie krewetki planujesz?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

sylus

Na początek najprostsze czyli red cherry :)

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Co to znaczy standardowe oświetlenie? 0,3W/l? Jeżeli tak, to daj jakieś żyzne podłoże, albo żwirek i substrat i mchy, anubiasy będą rosły bez problemu, wiele innych roślin też. Nie musisz tego dodatkowo nawozić. Natomiast zaponij o trawniczku. Rośliny trawniowe zazwyczaj wymagaja większego oświetlenia. Z kolei jak zwiększysz oświetlenie to musisz dodawać nawozy dodatkowe. Węgiel jest jednym z głównych makroelementów, ale do tak małego zbiornika wystarczy, jak będziesz dawał węgiel w płynie.

Zobacz mój zbiornik 30l z linka poniżej. Miałem tam rośliny, które fajnie rosły, mnóstwo krewetek red cherry i babaulti. Z resztą wszystko jest opisane.

sylus

Oświetlenie to 11W firmy Aquel czyli 0,44 W/L. Mam Easy Life Carbo więc mogę to lać w sumie :) Podłoże to JBL Manado i gdzieś została mi resztka jakiegoś substratu. Myślałem jeszcze o metodzie LT,ale gdzieś wyczytałem że 25l to za mało na to.

Awatar użytkownika
wojtekr

Jak jeszcze odejmiesz objętość podłoża, to światła robi się całkiem przyzwoicie. Lej Easy Carbo i pomyśl o delikatnym nawożeniu.
I po to Manado koniecznie daj jakis substrat, bo samo w sobie jest jałowe.

sylus

Delikatne nawożenie czyli? :D Jeżeli chodzi o to to jestem zielony :) Czytałem o tym EI ale nie wiem jak mam to zastosować do nawozów firmowych :) Czy carbo mam stosować od razu po zalaniu akwarium?

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

po nawozy skocz na Start do Zafiry, wytłumaczy wszystko, a jej mieszanki są najlepsze na początek, jak poczytasz i się zorientujesz w temacie to wtedy możesz sam robić sobie nawozy, ja jestem leniwy, jeżdżę do Zafiry :P
Co by tu napisać... :-P

sylus

Ale robi nawóz z tych soli? Mam cały zestaw nawozów Easy Life bo kolega sobie kupił,wlał raz po czym stwierdził że jednak chce biotop malawi więc przejąłem wszystkie te nawozy :D O ile carbo,profito i kalium potassium jest proste do zrozumienia bo jest napisane czego ile lać to fosfo i nitro już nie tak bardzo.Stosowanie pierwszego:10 ml na 500 litrów wody podnosi stężenie fosoran o 0.1 (mg/l),a nitro w takich samych dawkach podnosi stężenie azotan o 2.0ppm,a potasu o 1.3 ppm. Ale jak mam się dowiedzieć ile tego jest mi potrzebne ? :)

Awatar użytkownika
wojtekr

Jak już masz tę linię nawozów to możesz ją wykorzystać. Easy Carbo zacznij od połowy dawki lej jak w instrukcji dla Twojego litrażu (tylko odejmij objętość podłoża). Pozostałe podawaj tak, żeby utrzymać założone tygodniowe dawki. To jest wszystko teoria, a w praktyce trzeba dostosować się do rzeczywistości, ale przyjmuje się, że powinno się utrzymywać następujące dawki tygodniowe: N = 10ppm, K = 15ppm, P = 1ppm. Na początek może zacznij od połowy tych dawek. Zależy też, ile masz roślin. No i jeszcze jakieś mikto by sie przydało bardzo delikanie.

sylus

EL ProFito to chyba micro :) Połowa dawki Carbo do 25 l to chyba wyjdzie kropelka jak tam na 100l leje sie 2,5 ml :D Teraz na szybko staram się to obliczyć ale nie się zamieszałem :D Skoro 10 ml na 500l zwiększa N o 2 to na 100l o pięć razy więcej czyli o 10ppm? Czyli na 25l o 4 razy więcej niż w 100 litrach więc o 40ppm? :D

Awatar użytkownika
wojtekr

tak, matematyka na poziomie szkoły podstawowej. Ale pomyśl, czy masz 25l wody w akwarium, czy np. 20, bo te 5 zajmuje podłoże + jakaś dekoraacja.

sylus

Więc podstawówkę zdałem :P No tak będę nawoził do 20 litrów,i jeszcze tutaj pytanie,kiedy mam zacząć nawozić? Mam odczekać jakiś czas czy lać od razu? Pół wody wleję z akwarium już dojrzałego (gdzie też muszę zacząć nawozić), a resztę wleje z kranu odstałą wodę.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

A masz testy do wody podstawowe na NO3,NO2, PH KH, Gh i PO4 - te powinienes miec, przynajmniej na start, do tego obserwacja roslin. Z metodą EI bez co2 lipa, nie da rady jak sam stwierdziłes, ale możesz nawozic N,P,K osobno tyle ile sobie zyczysz. Ja tak robie wlewam strzykawka raz na tydzien do krewetkarium swoja mieszanke sporządzona z kno3, k2po4, itp. Podaje minimalne dawki i nie mam co2, a silne swiatlo jest. Jakos to rosnie i glonów w sumie brak. Wszystko powoli z głowa, obserwuj, dawaj carbo w plynie tak jak radza koledzy, jako wspomagacz od poczatku. Ogólnie na samym poczatku carbo i potas, potem zerkaj na zieleń czy marnieje i jak cos dodawaj n.p,k wedle odpowiednich proporcji tyle ile chcesz aby było w zbiorniku stezenie.
Ostatnio zmieniony 2012-03-15, 19:58 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

sylus

Mam testy JBLa 6w1 :) Jak zaleje zbiornik to zrobię test i napisze na forum to może ktoś zerknie swoim okiem i coś doradzi :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”