Aquatic Nature Pro Soil - start akwarium

Awatar użytkownika
mih00

Post autor: mih00 »

Stabilność stwierdziłem po szybach bo zazwyczaj jak przegnę z nawożeniem to po dwóch dniach mam pył. Makro podaję bardzo bardzo skromne dawki stąd moje przypuszczenie, że K może być za mało wczoraj zmierzyłem po zgaszeniu świateł PO4 - 0,5/NO3 - 5

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Przyszła ostatnia dostawa podłoża, mam juz wystarczająco 4 worki ;-) , wiec jutro góra, pojutrze zalewam, postaram sie również zdać jakąs relację zwłaszcza z pierwszych dni po zalaniu, spostrzeżenia napisze tutaj w Twoim temacie Michał jesli pozwolisz ;-) może temat sie przyda komus w przyszłości, zwłaszcza, że jest dobrze i czytelnie zatytułowany, więc w szukajce bez problemu go znależć. Zamierzam świecić pełną mocą 195wat na 250 litry brutto, ale tylko 6 godzin, zobaczymy jak będzie. ;-) Napisżę co i jak ze światłem jakie nawożenie itp, bo jeszcze nie wiem czego ile dam :-P
Ostatnio zmieniony 2012-03-21, 10:44 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 3 razy.
Łukasz

gintur

Post autor: gintur »

lukaszLDZ,
Witam!
Ja również mam zamiar założyć akwarium na tym podłożu ,mógłbyć mi napisać w jakim sklepie kupowałeś to podłoże?Jaka jest jego granulacja i kolor ...mam nadzieje,że czarny

lukaszLDZ

kolor czarny granulacja ok 2-3 mm jakoś tak, nic więcej nie powiem jak zaleje zdam relacje jak pisałem wyżej. Kupowałem przez neta z allegro, wpisz w szukajke tam, a znajdziesz, cos ok 76zł za worek plus wysyłka 15zł ( koszt kuriera dotyczył dwóch worków- czas realizacji 2 dni od momentu przedwpłaty na konto bankowe)
Łukasz

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

lukaszLDZ pisze:kolor czarny granulacja ok 2-3 mm jakoś tak,
No właśnie z tym to bywa różnie, co worek to inny odcień kolorystyczny i granulacja :-D.
Ostatnio zmieniony 2012-03-21, 18:56 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Zafira pisze:co worek to inny odcień kolorystyczny i granulacja
przy odrobinie szczęścia można trafić na różowy :-)

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

lukaszLDZ pisze:kolor czarny granulacja ok 2-3 mm
Zafira pisze:No właśnie z tym to bywa różnie,
Dokładnie...i sam tym faktem byłem wielce zdziwiony :shock: Bo na właśnie 4worki były trzy kolory i przynajmniej dwie granulacje :!: Pierwszy okazał się mocno czarny o granulacji przypominającej Amazonię...dwa kolejne już tylko czarne a granulacja przypominająca wersję "powder" a czwarty miał kolor szaro-brązowy a granulki...hm niby nieco większe, jak ten pierwszy...Trochę to zadziwiający to fakt, firma straciła trochę w mych oczach :-/

lukaszLDZ

Dobre :-D ja mam w sumie z dwóch a nawet trzech źródeł ( odkupiłem dodatkowo pol worka ) i każdy jest czarnego koloru i podobnej granulacji ;-) dziwne, ale nie powiem, że niemożliwe, może wyszło parę partii innych, na szczęście moje sa czarne ;-)
PS Jak sie komus trafi cos takiego, nie pozostaje nic innego jak zmieszać wszystko razem w duzym wiadrze i dac do akwa takie, wymieszane :mrgreen:
Łukasz

Awatar użytkownika
Zafira

lukaszLDZ pisze: dziwne, ale nie powiem, że niemożliwe,
Możliwe i prawdziwe ;-).
lukaszLDZ pisze:PS Jak sie komus trafi cos takiego, nie pozostaje nic innego jak zmieszać wszystko razem w duzym wiadrze i dac do akwa takie, wymieszane :mrgreen:
Po otwarciu zasypujesz jeden worek równomiernie, otwierasz drugi, zasypujesz..patrzysz i jest inne :-P ..no już nie bardzo chce się wszystkiego zbierać na nowo i we wiadrze wymieszać.Po otwariu trzeciego wora sypię już jak leci,a każdy worek to niespodzianka :mrgreen:.
Ostatnio zmieniony 2012-03-21, 21:46 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

lukaszLDZ

Nie wiem o czym mówicie, niezłe jaja :shock: albo jestem ślepy i nie widzę różnicy :-P , albo jej nie ma u mnie ;-) odnośnie mieszania, chodzilo raczej aby wszystko wsypac do jednego wiadra lub raczej wiekszego pojemnika i wymieszac delikatnie calosc tak jak sie miesza nasiona trawy przed wysiewem ;-) sposób w sam raz na wadliwe partie
Ostatnio zmieniony 2012-03-21, 21:50 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
Zafira

Łukasz, sugerujesz,że mam 40 litrów Pro Soila wymieszać we wiaderku? :-) , dziękuję,ale nie skorzystałabym, zasypałam jak leci, dla mnie w sumie nie jest aż tak ważny wygląd granulek, ważne żeby roślinki były zadowolone ;-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

lukaszLDZ

Oj tam miesza sie jak piasek albo zaprawę :mrgreen: przeciez to lekkie jest... ale fakt jak wszystko zarosnie to i sraczkowate manado jest niewidoczne :mrgreen:
Łukasz

Awatar użytkownika
Zafira

lukaszLDZ pisze:Oj tam miesza sie jak piasek albo zaprawę :mrgreen: przeciez to lekkie jest...
Co to, to nieee, nie namówiłbyś mnie,żebym jakieś zaprawy robiła :mrgreen:.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

lukaszLDZ

Dam znac jak zaleje jak to wygląda, jak sie prezentuje pod śwaitłem, swoja drogą u Łukasza widziałem tez to podłoże więc zdziwiło mnie to co za dziwy opowiadacie, no nic jak juz bedzie co fotografowac, wrzuce fotki w dziale galeria. ;-)
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

lukaszLDZ pisze:zdziwiło mnie to co za dziwy opowiadacie
Nie dziwy a same fakty...Zdziwiony to byłem ja, gdy otwierałem te worki ;-) I kto by przypuszczał, że aż takie różnorodne jest to podłoże :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”