M. ramirezi EB

Sol88

M. ramirezi EB

Post autor: Sol88 »

Witam, mniej więcej w Lutym mam zamiar powiększyć moje 72L na 160L i planuję dodać tam parkę ramirezek EB.
Orientujecie się może gdzie w Łodzi lub jej okolicach dostałabym parkę EB z prywatnej hodowli, zależy mi na tym żeby ramki były wychowane przez rodziców, ponieważ moja obecna parka zakupiona w sklepie niestety ikrą opiekuje się góra 2 dni a później ją pożera :/.
Może ktoś z was hoduje z powodzeniem odmianę EB, wiem że jeszcze dużo czasu do lutego ale chciałam się rozeznać w temacie ;).

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Są hodowcy na Starcie co mają Blue ale jak chcesz też ze sklepu to polecam Snake Zoo na Rojnej.

Co do ikry to jest to normalne. Jak się nauczą to pójdzie już z górki. Zwykle nawet już od drugiego tarła się im to udaje.

Sol88

Hehe u mnie w baniaczku one się kłócą bo pożarły przedwczoraj 9 ikrę ;) więc reguła do 3 razy sztuka się nie sprawdza, jako towarzystwo mają Bystrzyki Amandy, i 2 gupiki które przeżyły po chorobie, więc jeżeli chodzi o obronę ikry nie mają większych problemów, tym bardziej że reszta obsady w ogóle się nie interesuje miejscem jej złożenia. Dlatego chciałabym jednak tą drugą parkę, po rodzicach które opiekowały się potomstwem.
Czy na giełdzie (na starcie) są hodowcy którzy mają te rybki z własnego akwarium?? Bo na równej niestety ale nie mam na co liczyć a szkoda bo tą giełdę mam pod nosem :/.

Prospero
Administrator

Moje Ramirezy ze SnakeZoo zawsze doprowadzały do wylęgu i nie było nigdy problemu.

Obrazek

Fotka z 28 października br. Wiem, że są to tradycyjne ale jak widać dają radę!

Sol88

Hmm u mnie problem wygląda następująco :
1dzień - ikra złożona (najczęściej na korzeniu), rodzice pilnują na zmianę
2 dzień - rodzice pilnują ale ziarenka powoli zaczynają robić się białe tzn nie wygląda to jak pleśń tylko z szarych lekko przeźroczystych jajeczek robią się białe, rodzice pilnują jeszcze mniej więcej cały dzień a 3 dnia już ikry nie ma.
Bielenie ikry może świadczyć o obumieraniu larw, przynajmniej tak doczytałam??
Parametry mojej wody 2:1 (Demineralizowana: kranówa) :
Ph- 6,5
gh-4/5
kh-6
NO3- 10-20 (w takim przedziale)
Do baniaczka mam dodane szyszko olchy, torf w filtrze.
Dużo roślin.

Włodzim

Post autor: Włodzim »

A jesteś pewna, że masz parkę. Bo objawy jakie podajesz wyglądają tak jakby ikra niebyła zapłodniona. Miałem identyczny przypadek z Thorichthys Ellioti (Pielęgnica Elliota).

king
Kontakt:

Post autor: king »

Tak z innej bajki wy tez macie wrażenie ze M. ramirezi EB. są bardziej waleczne od normalnych ilekroć je miałem zawsze systematycznie mi się wybijały...
Straszni z nich agresorzy...
Co do rozmnażania to kilka rad
1. Nie lubią miękkiej wody tylko kran ewentualnie zmiękczony woreczkiem
2. spore akwarium+kryjówki bo się tłuką
3. Drobny robak. Może być wrotek kupny w workach
4. Nie dawać tubifeksu tarlakom bo się otłuszczą i nic z nich nie będzie
Jak się do tego zastosujecie to na pewno dochowacie się wielkiego stadka tych paskudnych ryb...
P.S. oczywiście chodziło mi o charakter bo niestety są ładne:)
Ostatnio zmieniony 2012-11-13, 12:14 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.

Sol88

Tak mam parkę na 100% obstawiam opcję że może samiec jest niepłodny :(.
Wodę mam nie bardzo miękką bo gh w okolicach 5 więc myślę że ok :).
Akwarium na 2 parki będzie miało 100cm długości, dużo korzeni kokosów i roślin, żeby utworzyć im kryjówki.

Prospero
Administrator

Samiec kastrat...chemiczny :( Jest parę osób na Starcie co tylko kastraty sprzedają co by ludziom się nie mnożyło!

matigrk

Post autor: matigrk »

Witam, u mnie ramirezki w baniaku pływają dopiero od dwóch dni i dziś już zauwazyłem ikre, i moje pytanie czy nie lepiej byłoby rodziców oddzielić od ikry? bo zapewne bedzie zaraz zjedzona.
Cel uświeca środki.

king
Kontakt:

chcecie to mogę wam załatwić 100% płodne EB po 15pln z Polskiej hodowli. Koleś hoduje paletki i sturisomu ma niezawodne zawsze zdrowe ryby osobiście kupowałem od niego od 5 lat i ani razu nie miałem skuchy.
Ryby są płodne ale niestety nie bardzo mają instynkt macierzyński trzeba zabierać ikrę i odkaziwszy akryflawinką i będzie ok :mrgreen:
Ma tez inne odmiany
Red blue Albinos x EB
Super blue standard Standard X EB
Ostatnio zmieniony 2012-11-18, 19:27 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.

Sol88

Tylko mi właśnie chodzi o to żeby znaleźć gdzieś rybki, które same były wychowywane przez rodziców dzięki czemu mają jakiś tam instynkt rodzicielski wrodzony.
W ogóle zdecydowałam się na M. ramirezi bo naczytałam się na forach jak ludzie opisywali wyprowadzanie maluchów na "spacer" przez rodziców, i opiekę nad potomstwem i bardzo chciałam sama coś takiego zobaczyć. Dlatego już teraz zaczęłam poszukiwania takiego źródła chociaż rybki będę kupowała dopiero jakoś w lutym może później.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Sol88 pisze:W ogóle zdecydowałam się na M. ramirezi bo naczytałam się na forach jak ludzie opisywali wyprowadzanie maluchów na "spacer" przez rodziców, i opiekę nad potomstwem i bardzo chciałam sama coś takiego zobaczyć.
Zuza...jeśli chcesz zobaczyć taki widok na własne oczy to pomyśl nad barwniakami... ;-)

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

albo może jeszcze łatwiej ... zebry

king
Kontakt:

ewentualnie pielęgniczki z odłowu ale to koszt minimum 40pln za parke...
U hodowlanych nie ma na to szans powód jest prosty ekonomia, wychów przy rodzicach to max 15 młodych, sztuczny to nawet 100-150szt

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”