Pielęgnice Severum Gold

ODPOWIEDZ
krakers

Pielęgnice Severum Gold

Post autor: krakers »

Witam :) Posiadam parkę tych pięknych pielęgnic już prawie 4 lata, rybki pływają w akwa 200 L w towarzystwie parki zbrojników niebieskich i jednego plecostomusa albino.
Od ponad dwóch lat często składają ikrę, niestety mniej więcej po dwóch nocach ikra znika (nie zmienia się w larwy) i tutaj pytanie do szanownych Towarzyszy/Towarzyszek czy glonojady mogą w nocy wyjadać jajka ? a może to samiec ?
Proszę o podpowiedź :)

Dodam jeszcze, iż raz się udało ikra zmieniła się w larwy i po kilku dniach pływały młode :) pech chciał że byłem w tym czasie na wakacjach i młodych nawet nie widziałem :/ bo samiec miał przekąskę jak wynika z relacji świadka (opiekuna baniaka podczas mojej nieobecności)

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Czy ta ikra robi się taka matowo-biała (pleśnieje)? Czy jest cały czas jakby przezroczysta?
Czy orientowałeś się, jakich warunków potrzebują te ryby do wylęgu ikry i czy zapewniasz im takie warunki?
Jeżeli warunki sa OK, to albo zbrojniki w nocy zjadają im ikrę, albo rodzice przestraszą się i tez ikrę zjedzą.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Za dorosla ryba,by ikre zjadla.
Duzo ludzi opisywalo takie przypadki i dochodzili do wnioskow i obserwacji,xe winnymi zajscia sa zbrojniki.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

krakers

Post autor: krakers »

Czy ta ikra robi się taka matowo-biała (pleśnieje)?
ogólnie nie choć czasem zdarzy się kilka białych jajek ale to pojedyncze sztuki.

Chyba czas wysłać zbrojniki na ferie do innego akwarium :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmnażanie i Wychów Narybku”