Pielegnice Ramireza

ODPOWIEDZ
masla

Pielegnice Ramireza

Post autor: masla »

Witam. , Moja parka jakiś czas temu złożyła ikrę, teraz już pływają młode i zastanawiam się do jakiej wielkości narybku rodzice będą się opiekować zanim pomyślą żeby je zjeść na śniadanie . Do tej pory wzorowo się nimi opiekują odganiaja inne rybki przenoszą w paszczach jak za daleko odpłyną od stada itp. Czy i po jakim czasie ewentualnie trzeba ich rozdzielić??
Ostatnio zmieniony 2013-03-26, 21:01 przez masla, łącznie zmieniany 4 razy.

masla

Może ma ktoś do sprzedania nicenie micro bo nie mam czym karmić
Ostatnio zmieniony 2013-03-26, 21:06 przez masla, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

A dlaczego miałyb je zjeść? Z Twojego postu wynika, że jak mnłode trochę zostana "podpasione", to będą pokarmem dla rodziców. Wydaje mi się, że jak już jakiś czas rodzice się opiekują, to już tak zostanie. Młode (albo jeszcze ikra) zostałyby zjedzone gdyby dorosłe czymś sie nagle zestresowały.
Jak młode podrosną, to rodzice przestaną się nimi opiekować i będą je przeganiać.

Nicienie ma taki starszy pan na Starcie, stoi w bocznym przejściu.
Natomist najlepiej nastaw artemię, to najlepszy pokarm na początek.
Ja polecam również suchy - "Hikari First bites".

Zależy jaki masz wystrój akwarium, ale jak masz dużo rozkładającej się materii, trochę roślin i glonów, to młode jakoś się wyżywią, choć oczywiście powinnaś je dokarmiać, najlepiej kilka razy dziennie.

Gratuluję narybku!

masla

myślę że znajdą coś do jedzenia w akwarium ale na wszelki wypadek rozrabiam odrobinę żółtka jajka w strzykawce i rozpylam w pobliżu ławicy . Ciesze się z małych rybek tym bardziej że kupiłem je dwa tygodnie temu w Kakadu i już mam młode. Musiałem dzisiaj wyłowić bystrzyki poziomkowe bo sobie podjadały narybkiem, trochę się namęczyłem żeby odłowić i bałem się że będą miały za dużo stresu i zjedzą młode ale wszystko jest oki. A najlepsze jest to że po zgaszeniu światła w akwarium przeniosły je wszystkie w jedno miejsce gdzie wczesniej złożyły ikre :)

Pabian

Post autor: Pabian »

masla pisze:Może ma ktoś do sprzedania nicenie micro bo nie mam czym karmić
Mogę Ci podarować gotowa hodowlę ....tyle że byś musiał podjechać do Pabianic , bo nie będę w najbliższym czasie w Łodzi.

masla

Siema z poprzedniego tarła nic nie zostało rybki nakarmiły się swoim potomstwem a teraz znów coś dziwnego się dzieje samiec wygonił samice zaraz po złożeniu ikry i nie dopuszcza jej i gania po całym akwa jak tylko się zbliży. Z tego co wiem to powinny razem opiekować się potomstwem. Na wszelki wypadek odłowiłem samice żeby nie stresowała samca i jak do tej pory a mają już 6 dni samiec opiekuje się nimi wzorowo .
Ostatnio zmieniony 2013-09-26, 12:31 przez masla, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

To dość częste u ramirez i nie tylko u nich. IMHO prawdopodobnie spowodowane to może być brakiem odpowiednich rozpraszaczy, wielkością zbiornika itp. Robi się to co ty - odławia samicę :-).
Nie podawaj jajka. Jak nie masz odpowiedniego pokarmu, to jest wiele dobrych substytutów dla narybku, np. Naturefood, czy Hikari.
pzd
P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmnażanie i Wychów Narybku”