Mini LT (18l)

sleam

Mini LT (18l)

Post autor: sleam »

Witam wczoraj rano zalozylem maly zbiornik low tech. Bylem do tego zmuszony poniewaz padla moja cala populacja krewetek 15 sztuk :( jedna przezyla, dzisiaj jest drugi dzien i na szybach zaczely pojawiac sie glony :) czy to dobry znak? Rosliny ktore mam CABOMBA, 3 kulki galezatki mech christmas i jawa, cryptocoryna i jeszcze cos, ale nie znam nazw dostalem je od kuzyna.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Duzo szybkorosnących roslin na start ile świecisż i jakim światłem
Łukasz

sleam

w tej chwili 7 godzin a tak to żarówką... :/ 15W, ale zamówiłem już żarówkę energooszczędną 25W :) za dużo/mało ?? :)

Jeśli chodzi o rośliny to z tego co pamiętam to u mnie w sklepie mają Ludwigie, nadaję się? Czy popytać dokładniej o inne roślinki?
Ostatnio zmieniony 2011-12-04, 21:46 przez sleam, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

LT 18 litrów.
sleam pisze:zamówiłem już żarówkę energooszczędną 25W :) za dużo/mało ?? :)
Dlaczego zadajesz takie pytanie,chyba powinieneś wiedzieć zakładając LT.
sleam pisze:Jeśli chodzi o rośliny to z tego co pamiętam to u mnie w sklepie mają Ludwigie, nadaję się?
sleam pisze: cryptocoryna
To prawie jak wjechać czołgiem do garażu.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

sleam

hehe z cryptocoryną masz rację, ale jest to odmiana nisko rosnąca, jak kupowałem roślinki jeszcze nie wiedział co do czego :/
Ostatnio zmieniony 2011-12-04, 22:07 przez sleam, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Sleam, pisałem Ci już w Twoim innym poście na team LT, że światła masz mieć 0,3-0,5 W na litr. W twoim przypadku (jak dopiero zaczymasz) trzymaj się tej dolnej granicy. W przeciwnym razie nie dasz sobie rady z glonami.

lukaszLDZ

Odpowiednie swiatlo i swiec ok 5-6 godzin na poczatku, potem zwiekszaj, wszystko powoli bez pospiechu
Łukasz

sleam

Wyszło mi 0,8 na litr to dużo za dużo... narazie będę oświęcał 3-4 godziny, jutro do zoologa po jakieś niskie szybko rosnące rośliny i muszę odłożyć kasę na to oświetlenie co aquel dodaje do swoich kostek 9 W. To jest w zasadzie eksperyment poniewaz prawidlowe low tech bedzie robione w 96 l :)

lukaszLDZ

Zasady LT nie przewiduja tak dużego światła, więc albo będziesz miał zbiornik na ziemii ale nie typowe LT( takie baniaki ma wiele osób w tym ja), albo skupisz sie stricte na zasadach LT, polecam czytnac sobie pozycje Diany Walstad " Rosliny w akwarium", tam została opisana idea LT i na czym to polega. To nie tylko światło, ale i filtracja, podmiany wody ( raczej faktyczny ich brak) itp. Wiec jeśli masz ziemie pod żwirkiem i 0.8w/l to musisz sie liczyć z tym że b ędziesz musiał nawozic kolumne wody i zaaplikowac co2. Twój wybór, czy typowy LT czy tez ingerujesz w niego i inwestujesz nieco więcej, nawożąc kolumne wody nawozami oraz co2. Moim skromnym zdaniem , trudno będzie Ci ytrzymac parametry wody w tak małym akwarium, jak na początek mogłes jakies 40-50 litrów chociaz postawic, troche łatwiej niz w takim małym zbiorniku i to w dodatk na ziemii. To tylko moja prywatna opinia, chociaz ja nie miałem problemów z glonami na ziemii, tylko po 3 tygodniach zacząłem nawozić kolumne zwiekszając światło i podając też co2, wiec od LT temu zbiornikowi daleko.
Łukasz

jacek7110

Re: Mini LT (18l)

Post autor: jacek7110 »

sleam pisze:Witam wczoraj rano zalozylem maly zbiornik low tech. Bylem do tego zmuszony poniewaz padla moja cala populacja krewetek 15 sztuk :( jedna przezyla, dzisiaj jest drugi dzien i na szybach zaczely pojawiac sie glony :) czy to dobry znak? Rosliny ktore mam CABOMBA, 3 kulki galezatki mech christmas i jawa, cryptocoryna i jeszcze cos, ale nie znam nazw dostalem je od kuzyna.
:roll:

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

sleam pisze:Wyszło mi 0,8 na litr to dużo za dużo...
IMHO to nie będzie powodem ewentualnych problemów.

lukaszLDZ

Przy braku nawożenia oraz co2 będzie, niestety :-/
Łukasz

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Miałeś tyle światła i występowały problemy, czy powielasz, odważnie przeze mnie nazwany,mit? :-P
Ostatnio zmieniony 2011-12-05, 15:58 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

cuprum

Post autor: cuprum »

Jeżeli owa ziemia będzie prawdziwą próchniczną ziemią a nie mieszanką torfu i nawozów, to nie będzie żadnego problemu przy nawet tak intensywnym oświetleniu. Osobiście jestem zwolennikiem baniaków na ziemi ze światłem 0,5w/l>. IMHO dopiero wtedy potencjał ziemi jest tak naprawdę dobrze wykorzystany.

lukaszLDZ

Irek pisze:Miałeś tyle światła i występowały problemy, czy powielasz, odważnie przeze mnie nazwany,mit? :-P
Miałem i mam równiez teraz tyle światła 0.8w/l z odbłysnikami czyli pewnie troszke więcej dociera do dna, akwa niskie 30 cm i ok 5-7 cm odchodzi na zwirek, pod spodem ziemia ogrodowa, i dośc szybko trzeba było nawozić, niesttey, najpierw potas a potem reszta, potem doszło co2 i takim cudem mam po prostu baniak na ziemii. Byc może że LT ma sens przy oswietleniu do 0,5 w/l jak pisze kolega, pewnie przy mniejszym swietle nie ma tak szybkiego pobierania substancji z podloza, nie wiem. Faktem jest, że im więcej światła, tym fotosynteza przebiega szybciej a przynajmniej ma do tego duzo wieksze mozliwosci.
Ostatnio zmieniony 2011-12-05, 18:08 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”