który filtr polecacie ?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cholma
który filtr polecacie ?

Post autor: cholma »

Magluję tamat filtrowania w mojej 60. Na razie mam stary wewnętrzny filtr, którego żywotność dobiega końca (staje się coraz głośniejszy i w nocy jest to uciążliwe). Więc co byście polecali: multikani 800multiKANI 800 czy kaskadę FZN-3 ?? Zastanawiam się nad tymi dwoma. Chyba że doradzicie inny to znowu będę dalej niż bliżej kupna nowego :)
Proszę o konkrety za i przeciw :D

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

no wlasnie dokladnie bylem przed takim samym dylematem tyle ze akwarium 72 litry i zdecydowalem sie na eheima 2075 moze i bedzie troszke za mocny ale to najwyzej go na zaworach przykrece

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Zalezy jak ma być, jak w miare tanio to wez kaskade w takich litrazach spisuje sie swietnie, a jak chcesz troche zainwstowac wex kubełek jest tego sporo, eheim, jbl, aquael, fluval. Na forumkolega sprzedaje Eheima 2224 chyba pogadaj z nim, filterek troche za duzy, ale jak cos obsluzy w przyszlosci inny wiekszy zbiornik
Łukasz

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Z 2224 To ja bym nie szalał :-P Niby filtracji nigdy za wiele, no ale bez przesady ;-)
Ja bym polecił Eheim'a 2231 ecco ( z tego co kojarzę z miesiąc temu kolega Furan miał na zbyciu 2 szt i jakoś odzewu nie było więc może jeszcze ma)
Do 60l wystarczy idealnie ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
cholma

Ciekaw jestem opinii na temat tego multikani800 - fajną m afunkcję rozbudowy (tylko czy to się sprawdza i jak jest z częściami w razie co), a jeśli kaskada to FZN-2 czy FZN-3 do mojego zbiornika? A swoją drogą zastanawiałem się swojego czasu nad Eheimem 2213 - używany w cenie tych poprzednich też można wyrwać.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Nad czesciami sie nie zastanawiaj,nie zyjesz w czasach PRL-u ;-)
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

A ja bym polecił Minikani 80 Aquaela, jeżeli nie chcesz inwestować np. w Eheima. Osobiście bardzo sobie chwalę Eheimy, ale zaryzykwałem i kupiłem używany minikani 80 do akwarium 54l i jestem bardzo zadowolony. Chodzi bezszelestnie, pracuje już 3 miesiące i mocy nie traci.

Awatar użytkownika
cholma

mat114 pisze:Eheim'a 2231 ecco ( z tego co kojarzę z miesiąc temu kolega Furan miał na zbyciu
może to jest dobra alternatywa ? :)

lukaszLDZ

Te nowe aquaela niby oki ale maja pompę zewnętrzna i ona gdzies wyczytałem, podobno niezbyt sie wyrabia zwlaszcza jak rozbudujesz filtr, słabnie przepływ. Nie wiem jak mini kani jakie ma rozwiązanie. Jak cchesz przeznaczyc max 150zł bierz uzywke Eheima. A jak mniej niz 100zł kup kaskadę, u mnie w 54 litrach brutto chodzi FZN-2 i nigdy problemu nie było, moze na poczatku w etapie dojrzewania, natomiast teraz, woda kryształ. Jednak zalezy jakie to ma byc akwa u mnie jest full roslin i stosunkowo mało ryb, które napewno nie brudza jakos super. Albo moze Eheim 2213 tez będzie oki??
Ostatnio zmieniony 2012-03-18, 18:04 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
cholma

czy przy stosowaniu Eihem 2231 potrzebne będzie dodatkowo coś do napowietrzania i poruszania tafli wody (żeby uniknąć kożuszka bakteryjnego) ?
Ostatnio zmieniony 2012-03-18, 22:00 przez cholma, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

ustawisz wylot tak aby poruszal tafla i będzie oki, musisz pokombinować i sam sobie ustawic tak jak w Twoim konkretnym wypadku jest oki
Łukasz

Awatar użytkownika
wojtekr

lukaszLDZ pisze:Te nowe aquaela niby oki ale maja pompę zewnętrzna i ona gdzies wyczytałem, podobno niezbyt sie wyrabia zwlaszcza jak rozbudujesz filtr, słabnie przepływ.
Łukasz, nie rozumiem tego stwierdzenia. Po pierwsze, to, że mają pompkę zewnętrzną, to może też być ich zaleta. Możesz sobie ją umieścić w akwarium albo na zewnątrz. Co wspólnego ma to, czy pompka jest wewnątrz, czy na zewnątrz z tym czy się filtra "wyrabia", czy nie?
Ja piszę o swoim doświadczeniu z tym filtrem, a Ty piszesz, że coś gdzieś wyczytałeś, nie wiadomo gdzie. A może Ci sie wydawało, że wyczytałeś?
lukaszLDZ pisze: Nie wiem jak mini kani jakie ma rozwiązanie.

No właśnie, nie wiesz, a odradzasz :-P
lukaszLDZ pisze:Jak cchesz przeznaczyc max 150zł bierz uzywke Eheima.
Za 150 to kupi używkę jakiegoś malucha, albo większy, ale "leciwy" więc nie wiem, czy jest sens.
lukaszLDZ pisze:A jak mniej niz 100zł kup kaskadę, u mnie w 54 litrach brutto chodzi FZN-2 i nigdy problemu nie było
Jak można porównywać kaskadę z zewnętrznym. Z wewnętrznym, to rozumiem, ale z kubełkiem? I jeszcze jedno ... kaskada Aquaela jest OK, ale zewnętrzny juz nie? :mrgreen:

lukaszLDZ

wojtekr pisze:
lukaszLDZ pisze:Te nowe aquaela niby oki ale maja pompę zewnętrzna i ona gdzies wyczytałem, podobno niezbyt sie wyrabia zwlaszcza jak rozbudujesz filtr, słabnie przepływ.
Łukasz, nie rozumiem tego stwierdzenia. Po pierwsze, to, że mają pompkę zewnętrzną, to może też być ich zaleta. Możesz sobie ją umieścić w akwarium albo na zewnątrz.
lukaszLDZ pisze: Nie wiem jak mini kani jakie ma rozwiązanie.
No właśnie, nie wiesz, a odradzasz :-P

Za 150 to kupi używkę jakiegoś malucha, albo większy, ale "leciwy" więc nie wiem, czy jest sens.
lukaszLDZ pisze:A jak mniej niz 100zł kup kaskadę, u mnie w 54 litrach brutto chodzi FZN-2 i nigdy problemu nie było
Jak można porównywać kaskadę z zewnętrznym. Z wewnętrznym, to rozumiem, ale z kubełkiem? I jeszcze jedno ... kaskada Aquaela jest OK, ale zewnętrzny juz nie? :mrgreen:
Żle sie zrozumielismy pompka jest zewnętrzna i tylko stwierdziłem fakt ;-) niezaprzeczalny, czy to dobre czy złe, nie wiem, po prostu tak jest, jak dla mnie dodatkowy grat zamiast wszystkiego razem, ale oki. Raczej chodziło mi o moc tej pompy w mini kani 80 cos ok 6 wat, co przy przepływie 350litrów na godzinę ( wiadomo moc mierzona bez obciążenia) i pełnych mediach nie daje ciekawego rezutatu. Z tego co wiem natomiast filtry Aquaella z serii Midi ( te z mozliwościa rozbudowy) są dosyć nowym produktem więc pewnie i opinii niezbyt wiele ;-) lecz jak zerknąłem na taki filterek z teoretycznym przepływem 650l na godzinę o mocy jedynie 8 wat, śmię twierdzić, że ta przepustowość też jest troche na wyrost, zwłaszcza przy rozbudowaniu takiego filtra na maxa. Konkurencja przy takim przepływie ma te parę watów więcej co pewnie zapewnia większa wydajnosc i trwałośc pompki, zwłaszcza przy pełnym obciążeniu "medialnym".
Aporpos kaskad , poleciłem koledze bo ma niewielki litraż i w takim litrazu jest to dobre i dośc tanie rozwiązanie, nie porównałem kaskady do kubełka bo to zupełnie dwie inne rzeczy ;-)Wiadomo najzwyklejszy kubeł, lepszy niz najlepsza kaskada, ma wieksza pojemnosc wkładów i tyle. Poleciłem koledze kaskadę jeydnie w zależności od tego ile chce wydać kasy, bo jak ma to byc filterek tylko do tego akwarium i żadnego innego potem, to dobry wybór. Wiadomo co kubeł to kubeł, ale jesli planuje w przyszłości większe akwarium ( a z pewnościa tak będzie ;-) ) fakt powiniem sobie sprawić dobry kubełek i moim zdaniem wydawanie kasy na cos takiego jak mini kani w tym przypadku mija się z celem. Kupiłbym przykładowo jakiegos JBL - a e900 ( przepływ duzy i 7 litrów na złoża filtracyjne), Tetre ex700 z nowej serii ( podobnie jak JBL), jakiegos Fluvala lub którys z uzywanych Eheimów do wyboru do koloru, mozna wyrwac cos okazyjnie lub kupic nowy. Za ok 150zł na allegro uda sie kupic uzywany Eheim 2213-2215 z mediami, rurkami i zaworkami. Stara dobra sprawdzona konstrukcja. Wytrzyma napewno więcej niż Kani. Wybór kupującego co chce i co planuej w przyszłości.
Ostatnio zmieniony 2012-03-19, 08:20 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

Awatar użytkownika
wojtekr

Łukasz, kolega Choloma prosił o poradę, poradziłem inaczej niż wszyscy, bo sam pracuję z takim filtrem właśnie w takim akwarium i jest OK. Nawet waty nałożyłem dużo i mocy nie traci. Kiedyś miałem Unimaxa 250 i mnie wkurzał tym, że się często zapychał a teraz jestem pozytywnie zaskoczony.
Teraz startuję u mojego siostrzeńca akwarium 160l i wybrałem midikani. Mam nadzieję, że będzie tak samo dobry jak mini.

Minikani 80 jest do zbiorników 80l więc zapas jest OK. A jest przecież jeszcze Minikani 120. Też jestem zwolennikiem kupowania filtra z pewnym zapasem mocy, ale bez przesady. jbl e900 do 54l? Toż to 6-cio krotnie większy filtr niż potrzeba.

Idąc tym tokiem rozumowania, że kiedyś kupi się większe akwarium i trzeba od razu duży filtr można się naciąć, albo bo do pierwszego krewetkarium trzeba by kupić filtr jak bez mała do oczka wodnego, bo w końcu nie wiadomo na jak dużym baniaku skończymy. A z drugiej strony. Albo z drugiej strony jak kolega będzie chciał z 54l przejść na dużo więkwsze akwa to mu nawet ten jbl e900 będzie za mały i co wtedy?

Jak kupuję nowe akwarium, to kupuję nowy filtr. A ten stary albo sprzedają, albo zostawiam awaryjnie.

Ja też używam Eheimów i je polecam, ale tutaj kolega chyba nie chce wydawać większej gotówki. A najłatwiej powiedzieć kup Eheima i będzie OK.

lukaszLDZ

Oki Wojtek ;-) kazdy robi jak uważa, niektórzy chwalą niektórzy ganią, jak ze wszystkim. Nie uzywałem Mini kani, widziałem u koleżanki jak pracuje w Jej akwarium to jej opinia w sumie :-P Dla mnie troche po prostu udziwniona opcja z ta pompą "ruchomą" :-P , ale to moje zdanie, komus moze odpowiadac takie rozwiązanie. Wybór nalezy do kolegi cholma. Ile ludzi tyle zdań, ja poleciłem JBla i Eheima bo takie mam u siebie na stanie, tak samo kaskadę FZN-a gdyż to produkt sprawdzony rowniez, na rynku parę ladnych lat i również takowej używam w 54 litrach ( FZN-2 ) ,jako jedynego filterka i jest naprawde oki ;-) Zapraszam kolegę do mnie niech sobie zobaczy jakość wody gdzie pracuje ten filterek. W koszyczku równeiz mozna kombinowac z wkładami, chociaz pojemnosc na wkłady w kaskadzie to cos około 1 litra, zatem tutaj kazdy kubełek pod tym względem, ma przewagę ;-) Odnosnie Twojego stopniowania wielkości akwarium oraz zastosowania filterka w takowym zbiorniku potem, to nie przesadzajmy, chodziło mi o to, zeby filterek mógł być względnie wykorzystany np potem w wiekszym akwarium jesli nie jako główny to chociaz jako drugi wspomagający. W duzych akwariach mysle ze taka podwójna filtracja to dobry pomysł ( U siebie mam dwa kubły: jeden jako biolog Eheim 2213 z ceramiką, drugi JBL e900, mechanik,biolog?). Kazdy robi jak uważa ;-)
Reasumując, życzę koledze cholma trafnego wyboru, bo filtr pracuje non stop i ma byc oprócz wydajnosci, bezpieczny i bezawaryjny. ;-) i najlepiej jak by posłuzył te pare lat i był łatwy w obsłudze i bezproblemowy, jakikolwiek wybierzesz będzie i tak lepsiejszy :-P anizeli ten wewnętrzny co masz teraz :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2012-03-19, 09:35 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”