poziom akwarium

kra

poziom akwarium

Post autor: kra »

Mam zbiornik standard 150x50 12mm szyba
Stoi on na szafce z plyty meblowej 18mm bez ramy stalowej. Pelne plecy, 4 pionowe plyty w ramach wzmocnienia. Szafka stricte pod akwarium.
Zbiornik w trakcie zalewania. Na sucho sprawdzalem poziomica, bylo prawie idealnie.
Po sypnieciu troche podloza i wlaniu torszke wody, na tych 150cm jest 1cm roznicy poziomu wody. Podlozylem pod szafke w tymze miejscu kawalki filcu, ale nie odnosze wrazenia zeby to cokolwiek zmienilo.
Liczylem wczoraj naprezenia, i wyszlo mi ze ten 1cm jest spowodowany minimalnym katem i wzrost sily dzialajacej na boczna scianke jest nieistotny.
Krzywa prawdopodobnie jest podloga - w tym miejscu staly dwa wielkie regaly obciazone na full ksiazkami.
Drodzy praktycy, czy faktycznie taki przechyl jest dopuszczalny? Chce spac spokojnie, bez koszmarów pekających szkieł i szafek...

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Daj spokój z podkładaniem pod szafke filcu i innych, więcej szkody moze byc jak cos sie przewróci, niz to warte. Ten 1 cm to niewiele, byc może krzywa podłoga. U mnie najwidoczniej ugieły sie lekko panele, bo szafka ani o milimetr. Tez mam różnice ok 1 cm na dlugosci. Nic sie nie dzieje, nie ma co panikowac jesli jest to tylko tyle. Pzdr
Łukasz

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Chyba, że ma się odkryty baniak i widać to kicha ale tylko estetyczna kicha.

Awatar użytkownika
Spicy99

Post autor: Spicy99 »

1cm to na prawdę nic strasznego ;) Możesz być spokojny. Na jakimś forum ktoś robił symulacje komputerowe i ku zdziwieniu większości nawet spore przechyły miały znikomy wpływ na naprężenia w zbiorniku :)
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne
Obrazek
''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
www.akwaczest.pl

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

A u znajomego właśnie "poleciało" 200 litrów. Wypoziomowane, na styropianie. Klasycznie po strzałce ugięcia. Od środka do dolnego rogu. Jednak to spięcie na środku jest przydatne.

Pzd
P.

lukaszLDZ

Czyżby Wromak? Jeśli zdarzały się takie pęknięcia o dziwo w wielu przypadkach były to akwaria Wromaka, podobno fabrycznie dawali nieraz zbyt krótkie wzmocnienia wzdłużne. Z jakiego szkła zrobione to akwarium było, nie strasz kolegi :-) Te wzmocnienia poprzeczne IMO są zbędne jeśli prawidłowo zrobione są wzmocnienia wzdłużne tzn odpowiednio długie.
Łukasz

Prospero
Administrator

Łukasz! Nie strasz! Też mam 200L Wromaka!

kra

u mnie juz zalane.
zrobilem wyliczenia i roznice w nacisku na pochylona szybe minimalne. co do estetyki to fakt widac ale z powodu kotów mam pokrywę więc nie rzuca sie to w oczy przy pełnym stanie wody. zbiornik jest bez wzmocnien ale jak pisalem to jest 12mm i sprawia wrazenie pancernego. raczej jestem spokojny ;)

Prospero
Administrator

Co do kotów! Dziś o 6 rano obudził mnie hałas! Mała kocica spadła z lampy do 150L akwarium widziałem tylko jak wyskakuje cała zmoczona i tyle byłą ją widać. To pierwsza taka wpadka. U mnie normalnie są pokrywy ale na OW siara i gotowe kot - nurek :mrgreen:

lukaszLDZ

Prospero pisze:Łukasz! Nie strasz! Też mam 200L Wromaka!
Były jakieś wadliwe być może , kwestia długości wzmocnień wzdłużnych były za krótkie i mało co dawały. Jak to jest teraz , nie wiem. Podobno aby było oki, odległość pomiędzy boczną szybą a wzmocnieniem wzdłużnym musi mieć minimum 10cm, ile w tym prawdy nie wiem. Zerknij na forum discus.pl, tam jest temat pekniętej 450 - tki. Myślę, że nie należy się zbytnio martwić, to przecież pojedyncze wypadki a nie nagminne, jednak fakt, dotyczyły akwariów Wromak. To tak jakbys stwierdził, że nie warto latac samolotami bo zdarzają sie katastrofy, owszem, zdarzaja, ale ludzie nadal lataja :-P
Łukasz

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Mi z kolei pękły wzmocnienia wzdłużne w 240l. Najpierw przednie, potem tylne. Akwarium Wromaka, na gwarancji, bo to się stało po jakimś miesiącu użytkowanie. Gdzieś to u nas na forum opisałem.

Wtedy przekonałem się jak działa serwis Wromaka i sklepu w którym to akwwarium kupiłem - Rybarium. Generalnie zrobiłem nowe wzmocnienia sam, na własna rekę (nie znałem jeszcze Pabiana :-))

A od obydwu w/w firm staram się trzymać z daleka.

kra

Prospero - kiedys mialem kota - wodnego fascynata. Potrafił wleźć do wanny pełnej wody i brodzić. W zwiazku z tym, ładowanie sie do akwarium było dla niego pestką, do tego interesowały go ryby. Czyhał jedynie na czynności wymagające zdjecia pokrywy by zapolować na zawartość. Chwila nieuwagi i ryby miały postrzepione ogony, a on brodził w akwarium.
Co do wromaka to w sumie mam jedno akwarium, z 10 lat lekko i nie moge zlego slowa powiedziec. No może poza tym, ze wlasnie skojarzylem ze kiedys od tak peklo dno. Wstawione zostalo nowe u szklarza i tak dziala sobie kolejne lata.

Prospero
Administrator

kra, Niezłego miałeś kiciusia ;-) Moje lubią tylko patrzeć i to też nie zawsze a wody raczej unikają.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

lukaszLDZ pisze:Czyżby Wromak? Jeśli zdarzały się takie pęknięcia o dziwo w wielu przypadkach były to akwaria Wromaka, podobno fabrycznie dawali nieraz zbyt krótkie wzmocnienia wzdłużne. Z jakiego szkła zrobione to akwarium było
120x40x55(wys) czyli 260 litrów, 8mm, robione na zamówienie, wzmocnienia podłużne, miało ponad 8 lat. Pęknięcie od góra-środek do prawego, dolnego rogu, nie było zarysowań ani pęknięć.
Pzd
P.

Pabian

Post autor: Pabian »

Prospero pisze:Co do kotów! Dziś o 6 rano obudził mnie hałas! Mała kocica spadła z lampy do 150L akwarium widziałem tylko jak wyskakuje cała zmoczona i tyle byłą ją widać. To pierwsza taka wpadka. U mnie normalnie są pokrywy ale na OW siara i gotowe kot - nurek :mrgreen:
Piotrek ..... robiłem Ci to OW na cele czysto akwarystyczne .....ale jak byś wspomniał że będa w nim występować koty ,to bym jakiś pomponik ,albo inną zabawkę zainstalował :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”