Jaki filtr(falownik) do gąbki do 100 litrowego baniaka

ODPOWIEDZ
tomsoul

Jaki filtr(falownik) do gąbki do 100 litrowego baniaka

Post autor: tomsoul »

Posiadam kilka baniaków w tym 100 litrowe. Mam w nim turbinke aquaela z gąbką, taką standardową. Filtracja jest dobra ale chciałbym wymienić tą turbinke na coś lepszego. Co moglibyście mi doradzić? I jak właściwie to nazywać, turbina? filtr? falownik? Bo sam nie wiem. Tylko prosze mi nie zawracać gitary kubełkami bo już mam jeden i uważam że gąbka jest lepsza.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

tomsoul pisze:Filtracja jest dobra ale chciałbym wymienić tą turbinke na coś lepszego.
Popierwsze chcesz zmienić "dobre" na lepsze, a to już jest niebezpieczeństwo, że można sobie pogorszyć :-)

Po drugie co właściwie chciałbyś uzyskać przez tę zmianę? Każdy filtr wewnętrzny ma turbinkę, a rozumiem, że nie interesuje cię rozwiązanie typu pompka poza akwarium i pchamy powietrze przez filtr?

Po trzecie piszesz, że wg Ciebie gąbka jest lepsza od innych mediów filtracyjnych, które można włożyć do kubełka, więc zupełnie nie wiem, jakiej zmiany chciałbyś dokonać.

tomsoul

Z tym pierwszym pytaniem, po prostu mam troche kasy i chciałbym coś nowego. Z celów jakie chciałbym osiągnąć to np. cichsza praca. Znalazłem coś takiego:

http://www.rybarium.pl/powerfilter-pf-1000.html

od Aquamedica. Tylko czy to nie będzie za silne jak na 100 litrów?

Albo coś takiego:

http://www.rybarium.pl/aquael-circulator-1500.html

Filtr powietrzny też mógłby być tyle ze jest przy nim więcej roboty. No i musiałbym kupić lepszą pompke tzn. silniejszą bo mam najsłabszego prosilenta.

Co do tej gąbki to może kwestia przyzwyczajenia. Do tej pory używałem i było dobrze. Gąbka bardzo dobrze czyści mechanicznie i jest świetna do czyszczenia biologicznego. Wadą jest ż eszybko się zapycha. Ale to może i zaleta bo im wolniejszy przepływ tym lepsza filtracja biologiczna.

Chce po prostu ulepszyć.

Awatar użytkownika
wojtekr

A może kaskada?

tomsoul

Kaskada odpada. Może jestem staroświecki ale jednak tylko gąbka. Gąbka ma jeszcze tą zalete że ma dużą powierzchnie wchłaniania a kaskada takiego np. aquaela to tylko 3 małe otwory.

Awatar użytkownika
wojtekr

gąbki możesz mieć wszędzie - w wewnętrznych, kaskadach, kubełkach.
Tak naprawdę nie wiadomo czego chcesz, co chcesz usprawnić.

Ma być wewnętrzny, ma być gąbka, teraz jest turbina + gąbka i jest dobrze więc daj mocniejszą turbinę i większą goąbkę.

tomsoul

Dobra poszukam mocniejszej turbiny tylko takiej z regulacją siły przepływu. Temat już do zamknięcia bo nic tu więcej nie da się powiedzieć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”