160L Proszę o porady :)

Sol88

160L Proszę o porady :)

Post autor: Sol88 »

Hej wielkimi krokami zbliżam się do przenosin z moich 72L na nowe 160L akwarium już czeka, więc jeszcze tylko remont pokoju.
Ogólnie przenosiny będą dość hmm ryzykowne bo muszą być zrobione w 1 dzień, ze starego baniaczka będą wzięte wszystkie roślinki, korzeń, kokos, i 2 filtry wew aquaela turbo 500 i midikani 800 (ten drugi był już kupiony do nowego akwa i żeby dojrzał został podłączony w 72L). Mam do was kilka pytań bo tak wodę zleję jak tylko się da najwięcej ze starego baniaczka, i uzupełnię 2:1 demineralizowaną : kranovit, tylko teraz pytanie o podłoże bo chciałabym nowe tzn też piach ale o troszkę większej granulacji (obecnie mam praktycznie pył) ale wiem że bakterie są też w podłożu to sobie pomyślałam że bym wymieszała trochę piachu z 72L z nowym piachem co wy na to ?? Pod piach chcę dać rozkruszone kulki gliniano-torfowe. Myślicie że bakterie w filtrach dadzą radę utrzymać parametry bez jakiś większych skoków ??

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Post autor: rasmik »

Pomyśl może o jakimś kubełku, dwa filtry wewnętrzne zagracą Ci trochę baniak. Dodatkowym atutem na kubełek będzie to, że będziesz miała znacznie większą powierzchnię dla bakterii.

Sol88

Oj nie nie źle napisałam :) mam jeden filtr wew Turbo 500 i midikani 800 zewnętrzny :).
Wewnętrzny i zewnętrzny pracują w 72L (obecnych), wew od samego początku a midikani od grudnia (podłączyłam go żeby dojrzał).

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Jak filtr dojrzeje i nie będziesz za bardzo kombinowała z obniżaniem twardości wody to parametry musi utrzymać :) Jak na mój gust to kulek gliniano-torfowych nie musisz kruszyć. Powtykaj je co 2-3 cm w podłoże i będzie ok. Kiedyś robiłem pdobne przenosiny z 100l do 400l i ryby (mieczyki, gurami, neony itp.), ani rośliny nie odchrowały, więc powinno być dobrze :)

spek

Post autor: spek »

Używasz odpowietrzacza z filtra wewnętrznego ? jeżeli tak to wewnętrzny masz za mały na 160L zmień na turbo 1500.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

bez przesady, te dwa filtry, czyli midikani 800 + aquael turbo 500 do 160l wystarczą. Nie wiem, czy to jest możliwe, ale gdyby było, to ja z turbo 500 wyjąłbym ten zbiorniczek na ceramikę i dał jedną dużą gąbkę.

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Turbo 1500 to zrobi pralkę z tego akwarium..

Sol88

Mam zamiar zrobić właśnie tak jak napisał wojtekr do wewnętrznego dać dużą gąbkę bez ceramiki, tylko muszę znaleźć gąbkę do niego taką dużą, albo połączyć dwie małe.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

na Starcie w niedzielę jest stoisko z częściami do filtrów, jakieś kolanka, rurki, itp. Facet ma też gąbki różnej maści. Na pewno coś dobierzesz.

Sol88

Tylko że na strat ja niestety mam całą Łódź do przejechania a niestety nie jestem mobilna, poszukam w czwartek na Równej.

Sol88

Hej w czwartek zaczynam przeprowadzkę akwarium, tylko mam problem z korzeniem bo jest dość duży więc nie mam możliwości go wygotować, wystarczy jak zaleję go wrzątkiem ?? Czy mam go gotować np obracając go w garze ??

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Z jakiego zrodla ten korzen?
Czy korzen jest namoczony,czy tonie,bylo to sprawdzane?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Sol88

Korzeń kupiłam na Równej u gościa który stoi z korzeniami przed halą.
Nie wiem czy tonie bo nie mam wanny a on jest duży więc nie bardzo mam gdzie to sprawdzić. Kupowałam wcześniej korzeń u tego gościa to musiałam go topić, ale tamten był mniejszy.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

To na 90% musisz go najpiere namoczyc nim wlozysz do akwa,bo dociskanie bardzo duzego korzenia kamieniami w akwarium jest ryzykowne.

Po namoczeniu wrzatkiem go potraktuj.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Post autor: rasmik »

no to masz problem... jeśli korzeń teraz nie tonie to do czwartku raczej go nie zatopisz... no i najważniejsze... jak nie znasz pochodzenia korzonka to musisz go spreparować, kto wie co w nim "siedzi".
Samo polewanie wrzątkiem z solą raczej tu nie pomoże. Kiedyś jak chciałem wygotować większy korzeń który nie mieścił się do żadnego gara, zakupiłem wiadro budowlane i gotowałem w nim korzenia za pomocą takiej starej grzałki na prąd. Potem go wysuszyłem i znów gotowałem. Po około 3 miesięcy samego leżenia w wodzie korzonek tonął i nie barwił wody.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”