Aranżacja akwarium - pomoc

ODPOWIEDZ
maurro

Aranżacja akwarium - pomoc

Post autor: maurro »

Witam,

robię restart akwa, postanowiłem że zmienię podłoże na kamienie.
Mam pytanie proszę o pomoc w aranżacji baniaka 60L, co polecacie jakie rośliny kryjówki...

obsada w baniaku bedzie:

razbora klinowa
barwniak czerwonobrzuchy
otosy

Baniak obecnie wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

cudo! :mrgreen:

maurro

s050197, ale jesteś pomocny... :/

rekrut81

Post autor: rekrut81 »

Wiedziałem,że się zacznie od wyśmiewania.Co prawda napisałeś,że chcesz podłoże kamienne ale z wielkością tych kamieni to troche przesadziłeś.Należało by zmienić podłoże na duzo mniejsze kamyki(na żwirek).Ale jeśli tobie się podoba to ok.Napisz jeszcze jakim swiatłem dysponujesz.Nie wiem jakie warunki (aranż)powinny być dla twoich rybek,ale jeśli chcesz mieć sporo roślinek to pomyśl o ziemi pod żwirek(najtańsza opcja)lub substrat albo kulki nawozowe.Co do wyglądu to przeglądaj galerię zdjęć baniaków na tym forum,a może cos ci się spodoba.
Ostatnio zmieniony 2013-06-24, 19:41 przez rekrut81, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Jeśli chcesz jakiekolwiek rośliny do takiego podłoża to pomyśl o Anubiasach, Microsoriach, Bolbitisie, wątrobowce, mchy itp. No ale czy to będzie ładne przy takim podłożu? Kwestia gustu. Zastanów się tyko nad jednym. Jak zamierzasz odmulać podłoże? O roślinkach korzeniowych raczej możesz zapomnieć na dłuższą metę.

maurro

Wiedziałem że większość z Was będzie wyśmiewać taki pomysł ale każdy ma swój gust i robi pod siebie.

oświetlenie jak na ten moment to sylvania aquastar t8 15w.

zdecydowałem sie na takie kamienie ponieważ po prostu mi się podobają i przede wszystkim jest to coś nietypowego.

Co do roślin to kompletnie się na nich nie znam dlatego pytam o rade i proszę o pomoc. Ktoś pisał że przy takim podłożu można zastosować roślinki w "doniczkach" ale nie wiem na ile to jest pomysł trafny.
Planuję jeszcze na tych kamieniach zaaranżować jakiś korzeń porośnięty roślinnością, coś w stylu co prezentuje Zafira w "Podwodnych ogrodach"

Wcześniej miałem akwa z podłożem ze żwiru, później zmieniałem na piach kwarcowy a w tym momencie chcę zrobić coś innego. Byłem zmuszony zrobić restart przez ogromną liczbę glonów których nie byłem w stanie niczym zwalczyć.

Z odmulaniem podłoża nie powinno być problemu ;) Jakiś sposób się na pewno wypracuje.

½Jeżeli ktoś by miał roślinki które wymienił MichałG, na sprzedaż to będę wdzięczny...
Ostatnio zmieniony 2013-06-24, 20:16 przez maurro, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Oj zobaczysz, że nie będziesz w stanie odmulić takiego podłoża :-) A co do doniczek to nie wstawiaj bo akwaria z nimi wyglądają fatalnie (w moich oczach, i nie tylko moich). Jeśli chcesz rośliny takie jak Tobie wypisałem to przejedź się na giełdę w niedziele i kupisz wszystkie.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

maurro pisze:zdecydowałem sie na takie kamienie ponieważ po prostu mi się podobają i przede wszystkim jest to coś nietypowego.
w szczególności dla barwniaka czerwonobrzuchego.
Poczytraj sobie o tych pielęniczkach i upewnij się, czy nie powinny mieć drobnego żwirku lub piasku, żeby mogły sobie kopać, pluć i przepuszczać przez skrzela.
Mam nadzieję, że więcej niż jedną parę nie zamierzasz tam trzymać, bo dla tej pary to już i tak ciasnawo.

maurro

wojtekr, barwniaka mam parkę która teraz ma młode i wszystkie mają się bardzo dobrze, młodych jest 14 i bez najmniejszego problemu dają radę.

Barwniaki mam od osoby która właśnie ma bardzo podobne podłoże jak mam obecnie ja i w takim podłożu widać że też jest im dobrze bo się bez najmniejszego problemu rozmnażają i żyją bez żadnych chorób.

piona3

Post autor: piona3 »

Jedno słowo tragedia ..Ja własnie takie coś bym zrestartował ....jeszcze kolorowe kuleczki szklane i jakiś zameczek ....Jak masz 12 lat to ci wybaczam ,jak więcej to ..hmmm Masz tu galerię zdjęć ,pokaż mi jedno takie co ty chcesz zrobić i działa bez problemowo ...
Ostatnio zmieniony 2013-06-25, 05:02 przez piona3, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

takie podłoże nadaje się do baniaka w klimacie rwącego strumienia i np. babek lub przylg

jako rośliny to bym dał nurzańce i dosypał trochę piasku kwarcowego między te kamienie

dodał sporą turbinę

i masz super biotopowy baniaczek
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
wachkala

Post autor: wachkala »

Akwarium nie musi być złe. Zmniejszyłbym o połowę warstwę kamieni, trochę za grubo ich nasypałeś.
Odpuściłbym sobie rośliny w dnie. Rośliny porastające korzenie będą dużo lepiej wyglądać.
Zdecydowanie korzenny klimat będzie tu najlepszy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”