Cześć.
Po nowym roku, prawdopodobne w okolicach lutego planuję powrócić do akwarystyki po mniej więcej 20 latach (!) Kurcze trochę czasu minęło. Od kilku miesięcy czytam na temat LT i HT.
Chiałbym założyć akwarium "starej szkoły" ale dziś widzę króluje HT. Rany ile mnie ominęło przez te lata :P
Wracając do tematu będę zakładał zbiornik 300-375l Low Tech. Tak się to widzę dziś nazywa :)
Nazbierałem ziemi z kretowiska, mam w pojemniku około 40l. Zostawię to pod stołem w ogrodzie na te kilka miesięcy. Pytanie czy ziemia przez ten czas nie straci swoich wartości??
Czy nadal będzie się nadawać do podłoża??
Wykorzystałem piękną pogodę i nazbierałem ziemi teraz. Wątpię czy w lutym gdziekolwiek pod śniegiem znajdę kretowisko :P
Dzięki z góry za odpowiedz
Kolejna zagwostka dla mnie. Na forach wyczytałem że akwarium Low Tech nie powinien mieć filtra albo bardzo delikatny dla ruchu wody. Wszystko na "głowie" roślin i bakterii. Praktycznie wszystkie zbiorniki LT na forach mają mocną filtracje najczęściej kubełki. Czy wypraktykował ktoś zgodnie z zaleceniami utrzymanie akwa bez filtra lub z wewnętrznym filtrem mechanicznym?? Jak to się sprawdza? Przyznam że kiedyś wszystkie moje akwaria hulały na filtrach wewnetrznych i było ok:) Planuję na taki duży zbiornik zastosować np Eheim PickUp 2012, co powinno 2krotnie przefiltrować wodę w ciągu godziny, ale jak czytam fora to aż się boję usłyszeć jaki grzech zamierzam popełnić.... ;)
Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc!!!!
Akwarium Low Tech
to wszystko zależy jeszcze od obsady. Generalnie, jężeli będzie dużo roślin, światła od 0,3 do 0,5 W/l, ziemia pod żwirkiem, a nawożenie tylko z przemiany materii obsady, to n awewnętrznym powinno hulać. Poza tym powiedziałeś, że kiedyś miałeś tylko wewnętrzne i było OK, to dlaczego teraz nie miałoby być?
Ja zamiast tego PicUp'a dałbym głowicę i jakąś większą gąbkę.
Ja zamiast tego PicUp'a dałbym głowicę i jakąś większą gąbkę.
Wojtek
Moje baniaki:
240l - jest - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=8996
30l - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48443#48443
240l - było - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48341#48341
Moje baniaki:
240l - jest - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=8996
30l - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48443#48443
240l - było - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48341#48341
-
juliancarax
Nie doprecyzowałem :/ kiedyś miałem akwaria max 80l. Teraz prawdopodobnie będzie 300 a może nawet 375l stąd moje wątpliwości. EHEIMem się sugerowałem oglądając layout Tropica baniaczka właśnie 300l. Tam ciekają 2 takie w jednym zbiorniku. Chcę wystartować z podobną roślinnością i układem.
Co do obsady zastanawiałem się nad biotopem Azji ale za bardzo mi się podobają rybcie z Ameryki Pd. Także jakieś małe ławice Danio pręgowanego, Neonków, Razbory klinowe. Do tego kilka kirysków, cierniooczków i 2-3 zbrojniki. W planach mam zamiar dodać ze dwie parki ramirezki. Oczywiście obsada z czasem będzie się zwiększać. Zacznę od Danio i tak co tydzień coś będę dokładał. Ogólnie jakieś małe rybki max do 8-10cm.
Co do obsady zastanawiałem się nad biotopem Azji ale za bardzo mi się podobają rybcie z Ameryki Pd. Także jakieś małe ławice Danio pręgowanego, Neonków, Razbory klinowe. Do tego kilka kirysków, cierniooczków i 2-3 zbrojniki. W planach mam zamiar dodać ze dwie parki ramirezki. Oczywiście obsada z czasem będzie się zwiększać. Zacznę od Danio i tak co tydzień coś będę dokładał. Ogólnie jakieś małe rybki max do 8-10cm.
-
egzepoznan
- Kontakt:
Witaj , na początek proponuje poczytanie lekturki D.Walstad "Rośliny w akwarium " bardzo ciekawie napisana książka właśnie o akwariach typu LT , ale wracając do meritum sprawy , jak dla mnie szkoda ziemi z kretowiska którą zebrałeś , przez czas leżakowania jej może się trafić jakieś robactwo , najlepsza moim zdaniem jest świeża z kretowiska swego czasu pamiętam jak w marcu któregoś roku jak roztopy były pojechałem na kretowiska po ziemię ludzie na mnie jak na czubka patrzyli jak łaziłem od kopca do kopca i ziemię do wiaderek zbierałem , może być oczywiście marketówka ale bez dodatków .
Co do filtracji to sprawdzi się wewnętrzna turbina z dużą gąbką lub kubełek ale przeznaczony do o połowę mniejszego baniaka , u siebie w firmie mam LT i przechowuję w nim resztki roślin po różnych aranżacjach , w 160 L chodzi Fluval 105 delikatny prąd wody robi .
Ogólna zasada to nie odmulać i dolewać odparowana wodę , aczkolwiek przy zbyt dużej obsadzie mogą pojawić się problemy z glonami .
Pamiętaj o zaplanowaniu roślin w baniaku później jest problem z przesadzaniem i nie słuchaj rad typu daj siatkę to nie będzie tego problemu - nie przez takie cuda korzenie roślin przejdą , ogólnie wycinka roślin polega na przycięciu ich tuz przy korzeniu .
Co do ilości światła najmniejsza wartość W/L do jakiej zszedłem w LT to 0,15 W/L , fakt były rośliny mało wymagające ( nurzaniec , sagittaria , ludwigia , itp ) , aczkolwiek sagittaria przeradza się w niższego nurzańca :P
To na tyle z moich wywodów aaa pamiętam jak pierwszego LT , przerobiłem na HT to później nie nadążałem z przycinką roślin :)
Pozdrawiam
Co do filtracji to sprawdzi się wewnętrzna turbina z dużą gąbką lub kubełek ale przeznaczony do o połowę mniejszego baniaka , u siebie w firmie mam LT i przechowuję w nim resztki roślin po różnych aranżacjach , w 160 L chodzi Fluval 105 delikatny prąd wody robi .
Ogólna zasada to nie odmulać i dolewać odparowana wodę , aczkolwiek przy zbyt dużej obsadzie mogą pojawić się problemy z glonami .
Pamiętaj o zaplanowaniu roślin w baniaku później jest problem z przesadzaniem i nie słuchaj rad typu daj siatkę to nie będzie tego problemu - nie przez takie cuda korzenie roślin przejdą , ogólnie wycinka roślin polega na przycięciu ich tuz przy korzeniu .
Co do ilości światła najmniejsza wartość W/L do jakiej zszedłem w LT to 0,15 W/L , fakt były rośliny mało wymagające ( nurzaniec , sagittaria , ludwigia , itp ) , aczkolwiek sagittaria przeradza się w niższego nurzańca :P
To na tyle z moich wywodów aaa pamiętam jak pierwszego LT , przerobiłem na HT to później nie nadążałem z przycinką roślin :)
Pozdrawiam
Black Water
-
juliancarax
o taki filterek tylko wymienić ten kubełek z wełną na dużą porządną gąbke.Nie ma co przepłacać za Turbo Filter gdy chce się wyjąć ceramikę ;3.Ten filterek to Aquaszut i najlepiej wziąć model 750.