Ospa rybia
-

po jakim czasie od uwolnienia się tego "dziadostwa" z (teoretycznie) pierwszej zarażonej ryby mogą wystąpić objawy u innych?
pytam bo zauważyłem w baniaku znajomych "znajome blizny", tylko nie mam pewności, czy to po cyctach czy od skubania przez inne ryby
ów skalar wygląda zdrowo, "jest aktywny", nie drapie się o nic, płetw nie zwija... tyle, że go koledzy podskubują
no i sam nie wiem, byłem u znajomych wczoraj i dziś i u reszty ryb objawów nie stwierdziłem (a teoretycznie to chyba pierwsze powinno zaatakować bocje co nie?)
acha, dodam, że nic nowego ostanio nie było wsadzane do akwarium, a i temperatura też raczej nie skacze
Ostatnio zmieniony 2012-02-02, 12:52 przez furious tomash, łącznie zmieniany 1 raz.
bla bla bla...
-
- krzych0062
I właśnie "raczej" robi różnicę...bo wedle polskich przepisów w sklepach sprzedawana powinna być sól jodowana...ta do celów konsumpcyjnych...A dla odmiany do kiszenia ogórów już taka nie musi być...i owa niestety, ale nie jest dostępna w każdym sklepiefurious tomash pisze:najlepiej niejodowana, raczej w każdym sklepie spożywczym

-
poważnie? wiesz ja jestem z dużo mniejszego miasta jak ŁDZ i nie miałem problemu z kupnem, a i cena była normalna... hmm
PS. cena raczej od normy nie odbiega http://delikatesymilo.pl/cukier-maka-so ... e-1kg.html
krzych0062, jak się chodzi jak burżuj po galeriach to nie można dostać, trzeba zwykłe warzywniaki na ryneczku odwiedzać

PS. cena raczej od normy nie odbiega http://delikatesymilo.pl/cukier-maka-so ... e-1kg.html
krzych0062, jak się chodzi jak burżuj po galeriach to nie można dostać, trzeba zwykłe warzywniaki na ryneczku odwiedzać

Ostatnio zmieniony 2012-02-19, 15:42 przez furious tomash, łącznie zmieniany 2 razy.
bla bla bla...
- krzych0062
Hm...za "normalną jodowaną" płacę ok.70gr za kilogram a ta do kiszenia z Twojego linka kosztuje 1,09zł. Różnica jest zatem znacznafurious tomash pisze:cena raczej od normy nie odbiega

No cóż...bogatemu wszystko wolno, nawet chodzić po galeriachfurious tomash pisze: jak się chodzi jak burżuj po galeriach

Bardzo dziękuję za pomocna odpowiedz
Mam jeszcze jedno bardzo ważne pytanko - ile tej soli się sypie i jak długo trwa taka terapia? Czy chore neonki powinnam odłowić do innego zbiornika czy raczej nie ma to znaczenia ???
Przepraszam zapomniałam o istotnej informacji że posiadam akwarium 30l
a i jeszcze chciałam się zapytać czy jeżeli nasypię już tej soli to czy to wystarczy czy może powinnam jeszcze zastosować inny środek leczniczy? jakiś czas temu zakupiłam w sklepie zoologicznym "preparat akwarystyczny o szerokim zastosowaniu, który wspomaga ryby w walce z niebezpiecznymi patogenami jak bakterie i grzyby". Jakie jest Wasze zdanie na temat tego preparatu? Bo prawdę mówiąc to nie ufam temu sprzedawcy z zoologicznego i nie wiem czy warto to podawać rybkom?

Przepraszam zapomniałam o istotnej informacji że posiadam akwarium 30l

Ostatnio zmieniony 2012-02-20, 15:09 przez agniecha, łącznie zmieniany 1 raz.
Niestety u mnie poniekąd z mojej winy tez pojawiło sie to coś, zakupiłem rybki na giełdzie i wiem, wiem, kwarantanna... ale nie zrobiłem no i mma kuku, zarazone sa tylko razbory te które kupiłem i te które były, akwarium dosc swieze jest i juz taki myk. Wypowiadacie sie co do sposobów zwalczania kulorzęska, ale ja mam dylemat jaki lek zastosowac, który bezpiecznie w miare skutecznie usunie to gówno. Zieleń podobno powoduje bezpłodność u ryb a raczej moze spowodować, ma ktos jakies konkretne doświadczenia. Costapur Sery chyba został wycofany...
Ostatnio zmieniony 2012-04-04, 13:38 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
Wystarczy produkt wpisac u wujka i pokazuje dostepnosc w sklepach zoo...
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.