Ospa rybia

karolcia

Post autor: karolcia »

Podałam zieleń. Od tego momentu padły mi 3 neony i jeden gupik (nie miał oznak choroby) :(

I na dodatek zielone brzanki tracą swój kolor :(
Ostatnio zmieniony 2012-01-26, 17:15 przez karolcia, łącznie zmieniany 1 raz.

furious tomash

Post autor: furious tomash »

:-> dawno nie miałem ospy, więc zapomniałem i pytam:

po jakim czasie od uwolnienia się tego "dziadostwa" z (teoretycznie) pierwszej zarażonej ryby mogą wystąpić objawy u innych?

pytam bo zauważyłem w baniaku znajomych "znajome blizny", tylko nie mam pewności, czy to po cyctach czy od skubania przez inne ryby

ów skalar wygląda zdrowo, "jest aktywny", nie drapie się o nic, płetw nie zwija... tyle, że go koledzy podskubują

no i sam nie wiem, byłem u znajomych wczoraj i dziś i u reszty ryb objawów nie stwierdziłem (a teoretycznie to chyba pierwsze powinno zaatakować bocje co nie?)

acha, dodam, że nic nowego ostanio nie było wsadzane do akwarium, a i temperatura też raczej nie skacze
Ostatnio zmieniony 2012-02-02, 12:52 przez furious tomash, łącznie zmieniany 1 raz.
bla bla bla...

agniecha

Post autor: agniecha »

Witam! Z tego co przeczytam do tej pory na tym forum śmiało mogę postawić diagnozę ze niestety moje rybki również chorują na ospę. Jest to moje pierwsze akwarium i ma zaledwie 2 m-ce. Chciałam się zapytać o sól o której pisaliście- a mianowicie gdzie mogę ja dostać i co to jest za sól???

furious tomash

najlepiej niejodowana, raczej w każdym sklepie spożywczym
bla bla bla...

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

wystarczy niejodowana ze sklepu, taka nie ma dodatków, które mogą zaszkodzić rybom
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

furious tomash pisze:najlepiej niejodowana, raczej w każdym sklepie spożywczym
I właśnie "raczej" robi różnicę...bo wedle polskich przepisów w sklepach sprzedawana powinna być sól jodowana...ta do celów konsumpcyjnych...A dla odmiany do kiszenia ogórów już taka nie musi być...i owa niestety, ale nie jest dostępna w każdym sklepie ;-) A że jest to już "produkt dedykowany" to i cena zapewne odbiega od "normalnej" :mrgreen:

furious tomash

poważnie? wiesz ja jestem z dużo mniejszego miasta jak ŁDZ i nie miałem problemu z kupnem, a i cena była normalna... hmm
PS. cena raczej od normy nie odbiega http://delikatesymilo.pl/cukier-maka-so ... e-1kg.html

krzych0062, jak się chodzi jak burżuj po galeriach to nie można dostać, trzeba zwykłe warzywniaki na ryneczku odwiedzać :mrgreen: :-P
Ostatnio zmieniony 2012-02-19, 15:42 przez furious tomash, łącznie zmieniany 2 razy.
bla bla bla...

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

furious tomash pisze:cena raczej od normy nie odbiega
Hm...za "normalną jodowaną" płacę ok.70gr za kilogram a ta do kiszenia z Twojego linka kosztuje 1,09zł. Różnica jest zatem znaczna :-P
furious tomash pisze: jak się chodzi jak burżuj po galeriach
No cóż...bogatemu wszystko wolno, nawet chodzić po galeriach :mrgreen:

agniecha

Post autor: agniecha »

Bardzo dziękuję za pomocna odpowiedz :-) Mam jeszcze jedno bardzo ważne pytanko - ile tej soli się sypie i jak długo trwa taka terapia? Czy chore neonki powinnam odłowić do innego zbiornika czy raczej nie ma to znaczenia ???
Przepraszam zapomniałam o istotnej informacji że posiadam akwarium 30l :-P a i jeszcze chciałam się zapytać czy jeżeli nasypię już tej soli to czy to wystarczy czy może powinnam jeszcze zastosować inny środek leczniczy? jakiś czas temu zakupiłam w sklepie zoologicznym "preparat akwarystyczny o szerokim zastosowaniu, który wspomaga ryby w walce z niebezpiecznymi patogenami jak bakterie i grzyby". Jakie jest Wasze zdanie na temat tego preparatu? Bo prawdę mówiąc to nie ufam temu sprzedawcy z zoologicznego i nie wiem czy warto to podawać rybkom?
Ostatnio zmieniony 2012-02-20, 15:09 przez agniecha, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Niestety u mnie poniekąd z mojej winy tez pojawiło sie to coś, zakupiłem rybki na giełdzie i wiem, wiem, kwarantanna... ale nie zrobiłem no i mma kuku, zarazone sa tylko razbory te które kupiłem i te które były, akwarium dosc swieze jest i juz taki myk. Wypowiadacie sie co do sposobów zwalczania kulorzęska, ale ja mam dylemat jaki lek zastosowac, który bezpiecznie w miare skutecznie usunie to gówno. Zieleń podobno powoduje bezpłodność u ryb a raczej moze spowodować, ma ktos jakies konkretne doświadczenia. Costapur Sery chyba został wycofany...
Ostatnio zmieniony 2012-04-04, 13:38 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
leniwiec19

Post autor: leniwiec19 »

Nie został wycofany tylko od moment wejścia w życie nowego prawa leki dla zwierząt ( także dla ryb) można kupić tylko u weterynarza.
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Wystarczy produkt wpisac u wujka i pokazuje dostepnosc w sklepach zoo...
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Wujek znajdzie wszystko :mrgreen: costapur/costaforte, dostępny fakt, dziwna sprawa, że zalecają wyłączyc oświetlenie na czas kuracji tym lekiem a o tym nie ma mowy w moim przypadku. No nic spróbuję na pełnym świetle zapodać to.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”