[63L] Leniwca
- leniwiec19
Mała aktualka.
Z glonami dalej problem. Natomiast zostały już tylko długie zielone nici, więc wydaje mi się, że na plus.
Co do lewej strony to ciągle z nią coś nie tak. W planach jest Mayaca.
Glosia odradza się po wielkich wycinkach z powodu compsopogonu.

A tu duża porcja jedzonka dla otoska :) Miejmy nadzieję, że brzuszek mu nie pęknie!

I pomysł który się ostatnio zrodził. Zobaczymy co z niego powstanie.
Taki mój relaksacyjny kącik biurkowy będzie :)

Z glonami dalej problem. Natomiast zostały już tylko długie zielone nici, więc wydaje mi się, że na plus.
Co do lewej strony to ciągle z nią coś nie tak. W planach jest Mayaca.
Glosia odradza się po wielkich wycinkach z powodu compsopogonu.

A tu duża porcja jedzonka dla otoska :) Miejmy nadzieję, że brzuszek mu nie pęknie!

I pomysł który się ostatnio zrodził. Zobaczymy co z niego powstanie.
Taki mój relaksacyjny kącik biurkowy będzie :)

- leniwiec19
- Witek Miszczak
- leniwiec19
To że compsopogona nie zjedzą to wiem, ale te okropne zielone nici jedzą i to całkiem nieźle :) Choć jest ich za mało żeby się z tym uporać.Witek Miszczak pisze: Otoski nie zjedzą Compsopogona. IMHO może pomóc zaprzestanie podawania fosforu oraz zwiększenie CO2 i cyrkulacji.
Zbiorniczek bardzo dopracowany. Może amanki trochę wykoszą gloniszcze.
Fosforu już osobno nie podaję, całkowicie zrezygnowałam z soli. Podejrzewam, że jak to baba :) coś poplątałam z dawkowaniem, ze stężeniami również i przeszłam na gotowe nawozy. Mam ogromną nadzieję że coś się po nich zmieni... choć wiadomo że nie od razu.
O amankach muszę pomyśleć, w ogólę jakiś zespół czyszczący muszę załatwić.
Szykują się też zmiany w obsadzie.
Dziękuję za miłe słowa. :)
A gotowe nawozy też są robione z soli, tyle, że na większości nie ma informacji o tym jak się zmienia stężenie poszczególnych pierwiastków po zaaplikowaniu odpowiedniej ilości nawozu.leniwiec19 pisze:Fosforu już osobno nie podaję, całkowicie zrezygnowałam z soli. Podejrzewam, że jak to baba :) coś poplątałam z dawkowaniem, ze stężeniami również i przeszłam na gotowe nawozy.
Masz dużo światła,a im większe światło, tym bardziej przemyślane musi być podawanie wszelkich wieloskładnikowych mieszanek makro i mikroelementowych. Musi być też odpowiedni poziom dwutlenku węgla, no właśnie-znasz jego przybliżone stężenie w swoim akwarium?, jak dozujesz CO2 do zbiornika?

Zbiornik wygląda gustownie.
Ostatnio zmieniony 2012-06-11, 20:53 przez Zafira, łącznie zmieniany 3 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
- martinezsanchez
pamietaj jednak, ze przy duzym dawkowaniu co2 i nawozow musisz sie liczyc przy otwartym zbiorniku, ze sobie wyjda na spacer po mieszkaniu...mi tak ucieklo prawie 100 sztuk z akwa:/leniwiec19 pisze:O amankach muszę pomyśleć, w ogólę jakiś zespół czyszczący muszę załatwić.
Szykują się też zmiany w obsadzie.
banka bardzo ciekawa i jak to napisal Łukasz "ze smakiem"...co do glonow sproboj zwiekszyc podmianki (tak do 40-50% tygodniowo)
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
- leniwiec19
Miło się czyta wasze komentarze :) Wielkie dzięki za wsparcie :)
CO2 działa całą dobę. Leci ciurkiem bo jeśli ustawię na dwa trzy bąble to rośliny nie bąbelkują. Nie mam żadnego testu ale gdzieś wyczytałam że stężenie można wyliczyć z KH i pH.
Nie wiem też dlaczego mam takie wysokie KH (czyżby ProSoil już zakończył swoją działalność?) GH mam ok 7 stopni niemieckich a KH ok 7-8, Ph 7 - 7.1
Chciałabym też sobie dociąć kawałek szkła żeby przykryć większą część zbiornika, bo od początku co dziennie muszę zbierać okropny biały kożuch z tafli wody. (wiem że to korzuch bakteryjny, ale jakby nie osiadał kurz z całego pokoju właśnie na tej wodzie to może by tego nie było)
Podmiany zwiększyłam do 50%. Co tydzień wymieniam 27l wody na odstaną kranówkę.
A dodam tylko że dziś jak robiłam przycinkę to w życiu nie widziałam takiej plagi nici. Palcami jakbym włosy czesała. Niektóre nicie miały ze 30cm... Masakra! Cała miska roślin poszła do kosza.
Tutaj są fotki sprzed paru dni, może nie oddają powagi sytuacji bo są robione telefonem, ale wyobraźcie sobie że całe rośliny to kępy zielonych nici.

A tutaj dodaję fotkę po lekkim uporządkowaniu. I wycięciu połowy glonów wraz z roślinami. Zamieniam też powoli trawnik z glossostigmy na eleocharis parvuala.

Chyba wszystkie nawozy są na bazie soli, ale w gotowcach jest to jakoś umiejętnie dobrane (przynajmniej mam taką nadzieję). Ja swoje sole rozrobiłam w dziwnych stężeniach, na prawdę ciężko mi się w tym połapać. Podawałam też trochę nierównomiernie. A przy ostatnim natłoku spraw nawet mi się zapominało czy podałam coś raz czy dwa razy. Zakupiłam więc testy i mierzyłam... ale codziennie wychodziło co innego. A fosfor i żelazo było całkowicie niemierzalne mimo iż lałam prawie codziennie.Zafira pisze: A gotowe nawozy też są robione z soli, tyle, że na większości nie ma informacji o tym jak się zmienia stężenie poszczególnych pierwiastków po zaaplikowaniu odpowiedniej ilości nawozu.
Masz dużo światła,a im większe światło, tym bardziej przemyślane musi być podawanie wszelkich wieloskładnikowych mieszanek makro i mikroelementowych. Musi być też odpowiedni poziom dwutlenku węgla, no właśnie-znasz jego przybliżone stężenie w swoim akwarium?, jak dozujesz CO2 do zbiornika?.
Zbiornik wygląda gustownie.
CO2 działa całą dobę. Leci ciurkiem bo jeśli ustawię na dwa trzy bąble to rośliny nie bąbelkują. Nie mam żadnego testu ale gdzieś wyczytałam że stężenie można wyliczyć z KH i pH.
Nie wiem też dlaczego mam takie wysokie KH (czyżby ProSoil już zakończył swoją działalność?) GH mam ok 7 stopni niemieckich a KH ok 7-8, Ph 7 - 7.1
Hmmm nawet nie byłam świadoma, że z krewetek tacy uciekinierze :) Ja dopiero zaczynam wchodzić małymi kroczkami w krewecie, także wszystko przede mną.martinezsanchez pisze:
pamietaj jednak, ze przy duzym dawkowaniu co2 i nawozow musisz sie liczyc przy otwartym zbiorniku, ze sobie wyjda na spacer po mieszkaniu...mi tak ucieklo prawie 100 sztuk z akwa:/
banka bardzo ciekawa i jak to napisal Łukasz "ze smakiem"...co do glonow sproboj zwiekszyc podmianki (tak do 40-50% tygodniowo)
Chciałabym też sobie dociąć kawałek szkła żeby przykryć większą część zbiornika, bo od początku co dziennie muszę zbierać okropny biały kożuch z tafli wody. (wiem że to korzuch bakteryjny, ale jakby nie osiadał kurz z całego pokoju właśnie na tej wodzie to może by tego nie było)
Podmiany zwiększyłam do 50%. Co tydzień wymieniam 27l wody na odstaną kranówkę.
A dodam tylko że dziś jak robiłam przycinkę to w życiu nie widziałam takiej plagi nici. Palcami jakbym włosy czesała. Niektóre nicie miały ze 30cm... Masakra! Cała miska roślin poszła do kosza.
Tutaj są fotki sprzed paru dni, może nie oddają powagi sytuacji bo są robione telefonem, ale wyobraźcie sobie że całe rośliny to kępy zielonych nici.

A tutaj dodaję fotkę po lekkim uporządkowaniu. I wycięciu połowy glonów wraz z roślinami. Zamieniam też powoli trawnik z glossostigmy na eleocharis parvuala.

- martinezsanchez
głównie amanki takie są...leniwiec19 pisze:Hmmm nawet nie byłam świadoma, że z krewetek tacy uciekinierze :)
co to dych Twoich nitek to ewidentnie masz niedobor czegos (azot, fosfor) albo dużą dysproporcję pomiedzy nimi
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
- leniwiec19
- martinezsanchez