[112l] Roślinne - DjLazy
Pierwsze testy akwarium.
firma - zoolek.
Bez nawożenia i dawkowania CO2.
oświetlenie 8h dziennie.
inne obserwowane zmiany w zbiorniku: glony występujące na szybach po 3 dniach od zmiany wody, dziwny nalot na roślinach trudny do usunięcia.
Ph 7,8 - 8.0
GH - 280mg/l
KH - 200mg/l
NH3 - 0,02mg/l
NO2 - 0,0mg/l
NO3 - 3mg/l
PO4 - 4mg/l
Fe - 0,0mg/l
w związku z tym dziś nastąpi wymiana wody w ilości 50 %
Zacznę podawać CO2 zmieniając zacier co półtora tygodnia.
Wprowadzam nawożenie mikro i makro. Ilość dawkowania dziennego w tym tygodniu, połowa preferowanej dziennej dawki.
firma - zoolek.
Bez nawożenia i dawkowania CO2.
oświetlenie 8h dziennie.
inne obserwowane zmiany w zbiorniku: glony występujące na szybach po 3 dniach od zmiany wody, dziwny nalot na roślinach trudny do usunięcia.
Ph 7,8 - 8.0
GH - 280mg/l
KH - 200mg/l
NH3 - 0,02mg/l
NO2 - 0,0mg/l
NO3 - 3mg/l
PO4 - 4mg/l
Fe - 0,0mg/l
w związku z tym dziś nastąpi wymiana wody w ilości 50 %
Zacznę podawać CO2 zmieniając zacier co półtora tygodnia.
Wprowadzam nawożenie mikro i makro. Ilość dawkowania dziennego w tym tygodniu, połowa preferowanej dziennej dawki.
- krzych0062
djlazy pisze:Pierwsze testy akwarium.
firma - zoolek.
A skąd wziąłeś te wartości?djlazy pisze:GH - 280mg/l
KH - 200mg/l

Czy pomiar N i P jest oby na pewno prawidłowy, nie masz żadnych problemów z gloniskami i roślinki dobrze rosną? Nie to żebym "szukał sensacji", ale ten stosunek azotu do fosforu jest zachwiany...

Ostatnio zmieniony 2012-07-06, 11:33 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.
Gh wyszło mi 28 kropel, KH wyszło 20 kropel. 1 kropla to 1 stopień niemiecki. 1 stopień niemiecki to 10mg/l ;P
No ostatnio rośliny jakby przestały rosnąć i zaszły jakimś ciemnym nalotem. Ciężko jest to usunąć, praktycznie paznokciem nie da się tego zrobić. Dodatkowo po 3 dniach od podmiany wody i wyczyszczeniu szyb, na szybach pojawia mi się zielony nalot. Nie takie kropki, lecz zieleni mi sie cała przednia szyba. Miałem też problem z nitkami zielonymi.
No ostatnio rośliny jakby przestały rosnąć i zaszły jakimś ciemnym nalotem. Ciężko jest to usunąć, praktycznie paznokciem nie da się tego zrobić. Dodatkowo po 3 dniach od podmiany wody i wyczyszczeniu szyb, na szybach pojawia mi się zielony nalot. Nie takie kropki, lecz zieleni mi sie cała przednia szyba. Miałem też problem z nitkami zielonymi.
- krzych0062
I to w zupełności by wystarczyło, gdybyś tak napisałdjlazy pisze:Gh wyszło mi 28 kropel, KH wyszło 20 kropel. 1 kropla to 1 stopień niemiecki.

niestety, ale tak nie jest... 1*n=17,86 mg CaCO3... Zerknij na ten link, jeśli nie wierzyszdjlazy pisze:1 stopień niemiecki to 10mg/l ;P

http://hydro-plus.pl/analiza-wody/
Tak też przypuszczałem, że masz jakieś problemy. Stosunek N:P mi to podpowiedziałdjlazy pisze:No ostatnio rośliny jakby...

- leniwiec19
- krzych0062
Ooo...widzę, że mam dublera...
A teraz do rzeczy...Przeczytałem podstawowe dane Twego akwa i rodzi się kilka pytań i wątpliwości. Podłoże to Manado-niezbyt łatwe w obsłudze, bo podnosi pH i ponoć fosfor.Dobrze byłoby poznać parametry kranowitu
i zmierz jeszcze raz wodę z akwa testami na NO3 i PO4 z tym, że weź podwójną ilość wody, tj.10ml. Kolejna sprawa...napisałeś, że stosujesz EI, przybliż czym i w jaki sposób nawozisz? Bo zadając pytanie
Jaka jest wysokość akwa? Dość istotna sprawa, bo masz świetlówki 20W a one nie za wiele emitują światła. Jak często i jaką ilość podmieniasz wody? Chyba to podstawowe pytania, na które udziel odpowiedzi...po tym pomyślimy co dalej 
Aaaa...zmień godziny świecenia na wcześniejszą porę i trochę wydłuż czas. Rośliny często mają "zakodowany" cykl dobowy i w nocy nie za bardzo chcą rosnąć

domniemam, że nie za bardzo wiesz o co w tym nawożeniu chodzi, nie znasz podstaw. A to niestety skutkuje kłopotami z akwa, co obecnie doznajesz...niestetydjlazy pisze:co proponujesz by naprawić ten stosunek? Jaki w ogole powinien on być?

Aaaa...zmień godziny świecenia na wcześniejszą porę i trochę wydłuż czas. Rośliny często mają "zakodowany" cykl dobowy i w nocy nie za bardzo chcą rosnąć

Ostatnio zmieniony 2012-07-06, 15:04 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzych0062
Nieee...djlazy pisze:czyli nh3, no2 no3 powinny być dziesięć razy większe niż po4. Dobrze rozumiem?

Czyli, gdy test na NO3 wskaże Ci np. 10mg/l to powinieneś mieć PO4 na poziomie 1mg/l i to jest prawidłowa proporcja.
Ostatnio zmieniony 2012-07-06, 15:16 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.
zmierzę, ale pod jakim względem? PH? KH i GH? NO2 i NO3 też? coś jeszcze?krzych0062 pisze:ODobrze byłoby poznać parametry kranowitu![]()
Czy przy zwiększonej ilości wody, mam podwoić ilość dodanych odczynników przy NO3?krzych0062 pisze: i zmierz jeszcze raz wodę z akwa testami na NO3 i PO4 z tym, że weź podwójną ilość wody, tj.10ml.
PO4 normalnie bada się przy 10 ml badanej wody więc tu mam zrobić 20 ml wody i także ilość odczynników podwoić?
Nawoże tymi nawozami w tym momencie. Zgodnie z opakowaniem. oto link do nawozów: http://allegro.pl/nawoz-aqua-makro-mikr ... 19431.htmlkrzych0062 pisze: Kolejna sprawa...napisałeś, że stosujesz EI, przybliż czym i w jaki sposób nawozisz? Bo zadając pytanie
"co proponujesz by naprawić ten stosunek? Jaki w ogole powinien on być?"
domniemam, że nie za bardzo wiesz o co w tym nawożeniu chodzi, nie znasz podstaw. A to niestety skutkuje kłopotami z akwa, co obecnie doznajesz...niestety
wysokość 39 cm.krzych0062 pisze: Jaka jest wysokość akwa?
Wodę podmieniam raz na tydzień w sobotę rano w ilości ok 40l.krzych0062 pisze: Jak często i jaką ilość podmieniasz wody?
Woda do podmian jest wodą z kranu, 2 dni wczesniej nalana do baniaków i stoi do soboty od czwartku.
krzych0062 pisze: Aaaa...zmień godziny świecenia na wcześniejszą porę i trochę wydłuż czas. Rośliny często mają "zakodowany" cykl dobowy i w nocy nie za bardzo chcą rosnąć
obecnie oświetlenie mam od godziny 14 do 22 czyli 8h.
haha, a bo jakoś tak wlazłem i odpisałemkrzych0062 pisze:Ooo...widzę, że mam dublera...

NO2 i NH3 powinny mieć wartości zerowe.djlazy pisze:czyli nh3, no2 no3 powinny być dziesięć razy większe niż po4.
Krzychu, autor w danej chwili niczym nie nawozi, czyli wszystko co w akwa siedzi jest z podłoża i z metabolizmu.djlazy pisze:Bez nawożenia i dawkowania CO2.
oświetlenie 8h dziennie.
Myślę dodatkowo, że problemem może być średnio wydajna filtracja i małe lub nawet zaniechane podmiany. Przy tym świetle nie powinno być raczej problemów z nawożenie... tak mi się przynajmniej wydaje

Edit... Czyli jednak nawozisz, jakie dawki tych nawozów podajesz?
Ostatnio zmieniony 2012-07-06, 15:30 przez mat114, łącznie zmieniany 1 raz.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.
- krzych0062
1. Zmierz pH, kH i GH a także NO3 i PO4 kranowitu, czyli te podstawowe testy.
2. Po podwojeniu ilości wody nie zwiększaj ilości odczynników, jedynie wynik pomnoży się x2. Ta metoda jest dokładniejsza, sam niedawno to stwierdziłem wlaśnie przy testach ZOOLEKu.
3. Z tej stronki nawozy są jak najbardziej OK. Ale problem może tkwić w "niedopasowaniu" do podłoża, które masz u siebie w akwa.
4.Hm...dość wysokie w stosunku do mocy świetlówek. Tu kwestia indywidualnego dopasowania oświetlenie-nawożenie
5.Podmiany dobre...poczekajmy na wynik testów kranowitu.
6.Wydłuż ze 2godzinki...zaczynaj świecić ok.10tej...
7. A co z CO2, cały czas "zacier"?
___________ edit _______
cyt. "Krzychu, autor w danej chwili niczym nie nawozi,"
A ja wyczytałem, że nawozi EI...ale nie wiem, czy z tą bimbrownią nie pomyliłem tematu...
2. Po podwojeniu ilości wody nie zwiększaj ilości odczynników, jedynie wynik pomnoży się x2. Ta metoda jest dokładniejsza, sam niedawno to stwierdziłem wlaśnie przy testach ZOOLEKu.
3. Z tej stronki nawozy są jak najbardziej OK. Ale problem może tkwić w "niedopasowaniu" do podłoża, które masz u siebie w akwa.
4.Hm...dość wysokie w stosunku do mocy świetlówek. Tu kwestia indywidualnego dopasowania oświetlenie-nawożenie
5.Podmiany dobre...poczekajmy na wynik testów kranowitu.
6.Wydłuż ze 2godzinki...zaczynaj świecić ok.10tej...
7. A co z CO2, cały czas "zacier"?

___________ edit _______
cyt. "Krzychu, autor w danej chwili niczym nie nawozi,"
A ja wyczytałem, że nawozi EI...ale nie wiem, czy z tą bimbrownią nie pomyliłem tematu...

Ostatnio zmieniony 2012-07-06, 15:43 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.