[73L] Last try

Hex

[73L] Last try

Post autor: Hex »

Akwarium:

60*35*35 OW

oświetlenie :
obecnie 2x24W (6400k) 13W (6700k) i 14W (6700k)
docelowo zamiana na 3x24W (6400k) i 14W (około 2700-3500K)
-Ogrzewanie
grzałka 100W, w zimę przy centralnym całkowicie zbędna

- Filtracja
Eheim ecco (480l/h) wkłady 2x keramzyt i gąbka

- Nawożenie

CO2 butla 2kg dyfuzor ze spiekiem docelowo jak znajdę chwilę czasu na zrobienie to będzie reaktor na rurowy

póki co sam potas AA w planach sole

-Podłoże
Prosoil 8l

Flora:

do uzupełnienia ale nie dziś;p

Fauna;
bystrzyk poziomkowy
krewetki redki ,CR
i może coś jeszcze

-dekoracje
red more wood i kamienie ala manten stone nie co jaśniejsze z naszych gór

Początki budowy ;]
Obrazek
Obrazek

około 1,5 tygodnia temu
Obrazek
Obrazek

Rurki samoróbki
Obrazek
http://desmond.imageshack.us/Himg594/sc ... es=landing

A tak na chwilę obecną wygląda zbiorniczek

Obrazek
Obrazek

Tak wiem nie jest to profesjonalna sesja zdjęciowa hehe
Ostatnio zmieniony 2012-11-25, 11:59 przez Hex, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Tak obserwuje i widzę, że ostatnio cos się moda zrobiła na korzonki :mrgreen: Wygląda spoko, znacznie lepiej niz ostatni aranż ;-) Masz 1w/litr na starcie, czy cos źle zrozumiałem ?? Ta sesilka na trzecim planie to docelowo czy tymczasowo, bo średnio tam pasuje. Ogólne pozytywne wrażenie, ile ma baniaczek??
Ostatnio zmieniony 2012-09-19, 07:37 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

No muszę przyznać, że to jest pierwszy Twój baniak na który chcę sobie popatrzeć. Długo trwało min zrobiłeś coś co przyzwoicie wygląda i cieszy oko a teraz byle bez glonów :lol:

Hex

lukaszLDZ pisze:Masz 1w/litr na starcie
no tak jakoś wyszło ale staram się świecić max 8h dziennie zobaczymy co mi z tego wyjdzie hehe
lukaszLDZ pisze:ile ma baniaczek??
jakieś 1,5 tygodnia jeśli o to Ci chodzi

Prospero, hehe dziękuje

Awatar użytkownika
leniwiec19

Post autor: leniwiec19 »

Mnie się bardzo podoba! :)
Mimo iż wygląda to trochę jak artystyczny nieład, ale właśnie to ma swój urok.
Parvuala się przyjęła? Bo po zdjęciach wydaje mi się, że od spodu zrobiła się biała...
I gratulacje za piękne mchy! Oby były takie przez cały czas :)
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

lukaszLDZ

Hex pisze:[ no tak jakoś wyszło ale staram się świecić max 8h dziennie zobaczymy co mi z tego wyjdzie hehe
Proponuje zacząć pełna mocą ale od 5-6 godzin max, zwłaszcza, że przeważają u Ciebie rośliny "cienia" i zwiększac o tydzień o pól godziny na przykład ;-). Na takim podłozu wazny jest poczatek, tez popełniłem parę błędów startując baniak na tym podłożu, co potem trudno wyprostować, przez to przeszedłem chyba wszystkie rodzaje glonów, na szczescie juz jest na prostej, miejmy nadzieje długiej prostej :lol: To mnie trochę nauczyło. Nie ma co spieszyć się z nawożeniem i sypać na pałę wszystkiego, lepiej limitować dawac mniejsze dawki i obserwować. Ogólnie baniak naprawde fajny w fajnym litrażu :-) Kwestia dojrzenia i potem odpowiedniej pielęgnacji. U mnie przez długi czas nie nawoziłem azotem prawie w ogóle bo było go znaczna ilośc, chyba z podłoza??, natomiast fosfor jak to fosfor lubił znikać. :roll:
Łukasz

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Aranżacja zbudowana na zasobach,to jest plus.
Kwestia pochwał i mówienia o zbiorniku w pozytywach przypadnie najwcześniej za dwa miesiące,jeśli autor będzie aktualizował fotografiami co tydzień,by móc podglądać rozwój.
Wiadomo jak zaczynały i jak kończyły się każde akwaria autora ;-)
Sztuką jest prowadzenie zbiornika,a nie jego budowa na chwilę bez rozwoju.

Z góry wiem,że ten zbiornik ''zginie'' w tych rękach, jeśli będzie prowadzony na takim świetle od początku.
Ostatnio zmieniony 2012-09-19, 09:45 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Nie strasz kolegi Łukasz ;-) jak widzimy to jest ostatnia próba :-P , więc nie podcinajmy nowo rozłożonych skrzydeł, niedawno było pożegnanie z akwarystyka a od razu widzimy come back :-) to tez na plus uważam. Myśle, że jak Hex trochę się przyłoży i będzie podejmował działania przemyślane, dołożywszy do tego systematyczność oraz cierpliwość i umiar, osiągnie sukces, czego mu życzę, bo tak jak mówisz, podstawy są dobre.
Łukasz

Prospero
Administrator

Kolega Hex ma dwie wady... pośpiech i ...Zosia samosia... jakby tak kolega poszedł w kierunku pewnych sprawdzonych rzeczy zawsze byłoby łatwiej. Zamiast zająć się pielęgnacją - buduje a jak już idzie o światło to nawet cuduje :mrgreen: OK! Fajnie, że potrafi ale może niekoniecznie tędy droga. Jak dla mnie udany początek z chęcią będę tutaj widział cotygodniowe fotki z postępów i oby były na plus!
Wkrótce ja "odpalę" dwa nowe baniaki i zobaczymy czy będzie co oglądać - podziwiać czy będzie siara i wstyd oby nie :lol: Potrzebuję jeszcze tylko max może dwóch gat. roślin do badylarium i... weny na OW od Krzyśka.

Hex

leniwiec19 pisze:jak artystyczny nieład
szczerze powiem że taki był zamiar ;]
leniwiec19 pisze:I gratulacje za piękne mchy!
tu w 80% podziękowania należą się Kubek'owi bo od niego dostałem :) , parvuala po malutku się przyjmuje ;]

lukaszLDZ pisze:Nie ma co spieszyć się z nawożeniem i sypać na pałę wszystkiego
a kto powiedział że ja się śpieszę :) i tak leje były ciężkie konsultację i męczenie jednego z forumowiczów pozdrawiam Zbyszku ;] i wszystko wiadomo co i jak.

Lukiki, oczywiście że aktualizację będą tak co 10-13 dni by był widoczny jakiś postęp. Fakt wcześniej bywało różnie ale nie tragicznie i wiadomo jak się coś zaniedba to później się to mści, sądzę że tu tego nie będzie ;]

Prospero pisze:dwie wady... pośpiech i ...Zosia samosia.
po czym to wnioskujesz że wierciłem Ci dziurę w brzuchu o załatwienie amazoni i roślin bo chciałem jak najszybciej zrobić akwa które stało 2 tygodnie puste i straszyło czy to że wolę zrobić większość rzeczy sam niż kupować produkty znanej firmy, jeśli samoróbki się sprawdzają i i wyglądają zadowalająco to czemu by nie zaoszczędzić trochę i mieć na potem ????

Prospero
Administrator

"Szestanstkowy" Wcale nie pisałem, że mi dziurę wierciłeś miałem namyśli tylko to, że jesteś strasznie niecierpliwy (to rozumiem bo sam lubię na już) ale z tą Zosią samosią to serio czasem lepiej jednak kupić sprawdzone a czas zaoszczędzony spędzić inaczej nawet na pielęgnacji baniaka.

Co do amazonii mogłeś mieć za 107zł/9L ale wybrałeś ProSoil co wcale nie uważam za złe posunięcie. Roślinki przyjechały dopiero dziś... szkoda, że tak późno ale są :mrgreen: i jest już plan gdzie je "poupycham".
Ostatnio zmieniony 2012-09-19, 20:34 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

Hex

103 chyba za 9l bo po 125 na allegro jest hehe ja tam wole pokombinować lubię takie dłubaniny ;p mam później dużą satysfakcję z tego :]

Prospero
Administrator

Masz racje 9L ... nie wiem skąd ta trójka.

Hex

no może miałeś na myśli 3 x 3 ;p

Prospero
Administrator

Nie! W kartonie ADA jest 3x9L :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”