Mały restart 90 litrów

ODPOWIEDZ
queen

Mały restart 90 litrów

Post autor: queen »

Po prawie roku stwierdzam, że dość mam obecnej obsady, a przede wszystkim- koniec z żyworódkami :lol: - robię restart, zwłaszcza, że błąd sprzed roku - w postaci jałowego podłoża, odbija się trochę na jakości roślin,zważywszy, że wszystkie inne parametry akwarium podpadałyby pod LT .

Obecnie akwarium udziela schronienia-
endlerom w zbyt dużej ilości...( 8 dorosłych plus...20 dośc konkretnie rosnących)
niedobitkom stada microrasbor galaxy
otoskom ( 4 )
1 bojownikowi.

Wymiary dna- 90cm/ 28 cm
Najbardziej ograniczają mnie wartości wody -
twardość ( KH zawsze = GH ) - 12 kranówa, obecnie ok 9-10 ( zmieszana z RO ) ,
nieszczęsne Ph - zawsze i wszędzie 7,6.

Chorowałam długi czas na brzanki- ale jakoś żaden z gatunków nie chce pokochać takiego Ph, to samo w przypadku razbor. Potem myślałam o 1+ 1 lub 1 +2 jakichś małych pielęgnicowatych- to samo, Ph dyskwalifikuje.

Rozważam jeszcze pozostawienie z obecnej obsady microrasbory i dokupienie kilku sztuk ( tym razem z pewniejszego źródła, niż te bidoki ) - plus dołożenie - właśnie, czego ?

Powiem szczerze, że zupełnie już zgłupiałam. Na pewno nie myślę o zbiorniku jednogatunkowym (no, chyba że byłyby to brzanki- ale jak wyżej, nie będą ), gupiki idą do nowego domu bez dwóch zdań, microrasbory też mogę eksmitować z lekkim bólem serca, bojownik- bez sentymentów może wylecieć, bo trafiłam na agresora (mimo, że nie z kubka ) .
Ostatnio zmieniony 2013-05-09, 12:47 przez queen, łącznie zmieniany 1 raz.

queen

Minęły 2 doby, więc- up !

queen

Up, chociaż już bez większych nadziei... :roll:

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Nie bardzo rozumiem jakie pytanie postawiłaś. Jeśli chodzi o obsadę to jest naprawdę wiele gatunków, które możesz tam wsadzić, wszystko zależy od tego co Ci się podoba. Jeśli nie wiesz czy ryba się nadaje, zaproponuj co i ocenimy. Ja bym się zdecydował na ławicę jak najmniejszych brzanek lub razbór. Jeśli chodzi o parametry, to pH bliskie neutralnego będzie odpowiednie dla większości ryb.

cdpkaktus

Post autor: cdpkaktus »

queen, jeśli chcesz zbić pH to kup kwas solny i go dodawaj do wody przygotowanej do podmiany.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

cdpkaktus pisze:queen, jeśli chcesz zbić pH to kup kwas solny i go dodawaj do wody przygotowanej do podmiany.
Ale po co się bawić w coś takiego? Większość ryb przy stabilnym pH na tym poziomie świetnie da sobie radę. Nie ma sensu zakwaszać dopóki nie chcemy rozmnażać jakiś bardzo wymagających gatunków. Na prawdę, te parametry wody pozwalają na bardzo dużo.

queen

Z tego, co czytałam - brzanki tolerują w większości ph pomiędzy 6,0- 7,0. Tęczanki, o których myślałam- również.
Jedyne, co wynalazłam, to modrooki- przynajmniej wg zagranicznych serwisów.

queen

Słuchajcie- postanowiłam skorzystć z wolnego czasu i machnąć teraz ten restart.
Muszę wyczyścić cały żwirek, bo pół roku z za słabym filterm owocuje syfem w całym akwarium przy lekkim dotknięciu dna- nie do doczyszczenia.

MAm następujący plan- prosżę o ewentualne korekty-
od 12 dni mam zalane małe akwarium 25 litrów- z filtrem , podłożem i roślinami. Mam zamiar na czas porządków przenieść tu ryby-
czy jeśli zachowam powiedzmy 1/3 wody z akwarium, filtr będzie pracował na czas wymiany- i potem jeszcze doleję te powiedzmy 20 litrów dojrzałej wody biologicznej z małego akwa- mogę wpuszczać z powrotem ryby od razu ?

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

nie przesadzaj z czyszczeniem tego żwirku. Tam to dopiero jest dużo pożytecznych bakterii. Porządnie go odmul i tyle.
A wtedy stary filtr i podłoże i nawet jak wlejesz 90% nowej wody to nic się nie stanie. Rybki możesz od razu wpuszczać.

queen

Nawet gdybym odmulając ściągnęła 90% wody, nie pozbędę się nawet połowy syfu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”