czas wolny na łonie natury (Łódź i okolice)

rozmowy na dowolne tematy
Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

czas wolny na łonie natury (Łódź i okolice)

Post autor: Incognito »

Witam.

Zakładam ten wątek gdyż jestem wielkim miłośnikiem spędzania czasu wolnego za pan brat z przyrodą (przypuszczalnie tak jak większość z nas :)

Miejsca, które polecam to między innymi:

-> Czarnocin (http://www.czarnocin.pl/) - piękny, czysty i rozłożysty sztuczny zbiornik wodny bardzo blisko od Łodzi (jakieś 20 km) możliwość wędkowania, pływania na rowerach wodnych, kajakach łódkach, a nawet spokojnie można się wykąpać. Przy wjeździe jest Pub/sklep gdzie można zdobyć niezbędne zaopatrzenie :P Grill również wchodzi w grę.
-> Ogród botaniczny na Rtk koło zoo, mało osób niestety tam uczęszcza, a szkoda. Wiosna jest idealnym okresem, żeby się tam udać z racji rozkwitu flory. Spotkałem się też tam z różnoraką fauną min: karasie, karpie, okonie, jeże, zając, sarna, zaskrońce, żaby, rude kity oraz wielorakie ptactwo wodne i "powietrzne". Jedynym mankamentem dla mnie tego miejsca jest to, że nie można tam wjechać rowerem, a z jednej strony szkoda, bo na pewno byłby większy popyt.
-> Chodecz (http://chodecz.pl/portal/) wspaniałe i czyste jeziora raczej ze stałymi mieszkańcami, ale miejsce na kemping też się znajdzie. Duże lasy pełne grzybów. Woda czysta bogata w ryby. Dodatkową atrakcją jaka mnie spotkała ostatnio we wrześniu była 7 "osobowa" rodzinka łabędzie.
-> Park zdrowie zna chyba każdy, ale to miejsce zdecydowanie przyciąga mimo zapuszczonych zbiorników wodnych. Moc atrakcji i również możność obcowania z naturą w samotności gdy się zapuści w głąb w stronę krańcówki trmw :)
-> Las Łagiewnicki
-> Stawy Stefańskiego
-> Stawy Jana - jako kajtek się tam kąpałem teraz aż strach niestety ;/
-> Jak się jedzie Włókniarzy tak jakby na Giełdę zoologiczną na Starcie to zamiast odbić w prawo w św. Teresy jechać kawałeczek dalej i dać w lewo. Potem jest taka niewygodna długa droga bardzo wyboista, po drodze jest salon mitsubishi, stare tory kolejowe i nią dojeżdża się to takiego spokojnego jeziorka. Nie wiem jaka to ulica i jak ono się nazywa.
Woda jest dość brudna, na pewno nie zaleca się moczenia nawet nóg, ale kija owszem. Widziałem różne ryby i mnogość żab. Również kilkakrotnie pozwoliłem sobie odpalić grilla.
Ładna trawka sprzyja leżeniu na kocyku.
-> Lublinek - dziś tam byłem pierwszy raz mimo tego, że jestem rodowitym Łodzianinem.
Zawsze wydawało mi się taaak daleko, zaś to ułuda. Z centrum rowerkiem powoli przyjechałem w 30 minut. Gęste pachnące lasy, miejsca na grillowanie. W centrum znajduje się malutki naturalny zbiorniczek. Poniżej zdjęcia.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To tyle co mi teraz przychodzi do głowy.
Bardzo prosiłbym o jakieś propozycje, wypowiedzi i może fotorelacje ;)
Ostatnio zmieniony 2012-04-22, 22:32 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

Incognito pisze:-> Jak się jedzie Włókniarzy tak jakby na Giełdę zoologiczną na Starcie to zamiast odbić w prawo w św. Teresy jechać kawałeczek dalej i dać w lewo. Potem jest taka niewygodna długa droga bardzo wyboista, po drodze jest salon mitsubishi, stare tory kolejowe i nią dojeżdża się to takiego spokojnego jeziorka. Nie wiem jaka to ulica i jak ono się nazywa.
Pabianka, jak pojedziesz jeszcze dalej do szczecińskiej jest jeszcze jeden staw.
A salon mitasubaszi jest na Liściastej.
Incognito pisze:-> Las Łagiewnicki
Chodziło sie na wagary :mrgreen:
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Z grillem na tzw uroczysku lublinek uważaj. Dziwni ludzie się tam kręcą czasem :-/
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
cholma
Post autor: cholma »

osobiście szczególnie w okresie wiosennym polecam arboretum w Rogowie ok 35 km od centrum Łodzi.
LINK DO STRONY

Awatar użytkownika
leniwiec19

Post autor: leniwiec19 »

Ja mogę polecić wioskę Zgniłe Błoto. Bardzo dużo wody, dookoła lasy. Pozwolę sobie wkleić parę fotek z ostatniego wypadu :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Tak byłem tam nieraz niedaleko zreszta mam, jest fajnie ale szału nie robi, nie mniej jednak warto polecic zwłaszcza w sezonie letnim. JEdyno co przeszkadza to disco polo na imprezach weekendowych i lalunie i kolesie rodem z remizy :mrgreen: ale mozna sie wybrać, w tygodniu pospacerowac lub poopalac się nad wodą, zreszta dookoła mnóstwo lasów, kazdy znajdzie cos dla siebie.
Łukasz

furious tomash

Post autor: furious tomash »

cholma pisze:osobiście szczególnie w okresie wiosennym polecam arboretum w Rogowie ok 35 km od centrum Łodzi.
LINK DO STRONY
o to to, tylko, że na niedzielne spacery i wdychanie (w miarę) cvzystego powietrza ;) grila to tam nie bierzcie :mrgreen:
bla bla bla...

nemrod

Re: czas wolny na łonie natury (Łódź i okolice)

Post autor: nemrod »

Incognito pisze:Miejsca, które polecam to między innymi:
...
-> Ogród botaniczny na Rtk koło zoo, ... . Spotkałem się też tam z różnoraką florą min: karasie, karpie, okonie, jeże, zając, sarna, zaskrońce, żaby, rude kity oraz wielorakie ptactwo wodne i "powietrzne". Jedynym mankamentem dla mnie tego miejsca jest to, że nie można tam wjechać rowerem, a z jednej strony szkoda, bo na pewno byłby większy popyt.
Więcej niż rewelacja! Nigdy nie widziałem takiej flory, nawet o takiej nie słyszałem. Zdecydowanie warte obejrzenia, nawet na piechotę.

P.S. Zastosowanie cudzysłowu w zwrocie: ptactwo wodne i "powietrzne" to oznaka luźnego, fajnego poczucia humoru. To samo i tym samym sposobem można osiągnąć w zwrocie: z różnoraką "florą". Inaczej ryzykujesz mocne - i uzasadnione - złośliwości.

Swoją drogą, temat o tej porze roku przedni. Wstawka niżej, o miejscowości Zgniłe Błoto, razi tylko niemile "pachnącą" nazwą. W rzeczywistości to wspaniały kompleks kilku stawów o zróżnicowanym stopniu zagospodarowania. W letnim sezonie także z jedzonkiem, piwkiem, czymś w rodzaju plaży i sprzętem pływającym. W okolicy sporo lasów, także z grzybami i jagodami. Lekko na północ Bełdów, też sporo wody i letnich atrakcji, z agroturystyką włącznie.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

nemrod pisze:Swoją drogą, temat o tej porze roku przedni
nemrod pisze:W okolicy sporo lasów, także z grzybami i jagodami.
O tej porze, czyli w kwietniu można wybrać się na smardze, ale na jagody? :shock: :mrgreen:

Oczywiście napisałem w formie żartobliwej...bez urazy Krzysztof ;-)

Awatar użytkownika
leniwiec19

Post autor: leniwiec19 »

Co do Zgniłych Błot Łukaszu to nigdy nie widziałam tam "żywej duszy" :P Nawet latem :) może dlatego, że ludzie zjeżdżają się tam na weekendy a w tygodniu w porze pracy nikogo tam nie ma i to właśnie jest na plus. Można spokojnie odetchnąć świeżym powietrzem! :)
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

furious tomash

Post autor: furious tomash »

*zoo safari borysew http://zoosafari.com.pl/index.php (chyba jeszcze do okolicy można zaliczyć ;));
*dla miłośników historii lasy spalskie i http://www.bunkierkonewka.eu/zwiedzanie.html
*dla miłośników daaaalszej histori i szczególnie dla dzieciaków http://www.dino-park.pl/
* i takie nasze "country" http://www.nagawki.pl/
Ostatnio zmieniony 2012-04-22, 21:28 przez furious tomash, łącznie zmieniany 3 razy.
bla bla bla...

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

leniwiec19 pisze:Co do Zgniłych Błot Łukaszu to nigdy nie widziałam tam "żywej duszy" :P Nawet latem :) może dlatego, że ludzie zjeżdżają się tam na weekendy a w tygodniu w porze pracy nikogo tam nie ma i to właśnie jest na plus. Można spokojnie odetchnąć świeżym powietrzem! :)
Mówie o wieczornych porach w porze letniej piatki i soboty, nie wiem juz nie byłem tam z rok, ale niegdys takie klimaty były ;-)
Łukasz

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

P.S. Zastosowanie cudzysłowu w zwrocie: ptactwo wodne i "powietrzne" to oznaka luźnego, fajnego poczucia humoru. To samo i tym samym sposobem można osiągnąć w zwrocie: z różnoraką "florą". Inaczej ryzykujesz mocne - i uzasadnione - złośliwości.
Dziękuję za docenienie nemrod:)
To zwykłe przejęzyczenie palcowe - już poprawione ;)

Awatar użytkownika
blue3003

Re: czas wolny na łonie natury (Łódź i okolice)

Post autor: blue3003 »

Incognito pisze:-> Czarnocin (http://www.czarnocin.pl/) -..... możliwość wędkowania, .....
Co do wędkowania w Czarnocinie to należy zapomnieć. Tamten związek jest dosyć hermetyczny i nie tak łatwo tam się dostać.
A reszta jak pisałeś.

nemrod

Post autor: nemrod »

krzych0062 pisze:O tej porze, czyli w kwietniu można wybrać się na smardze, ale na jagody? :shock: :mrgreen:
"Tera, w styczniu, to już lepiej na poziomki" - cytat: Stanisław Tym, "Na grzybach", wyk. Jan Kobuszewski i Bronisław Pawlik, kabaret Dudek.
krzych0062 pisze:Oczywiście napisałem w formie żartobliwej...bez urazy Krzysztof ;-)
Tak zrozumiałem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy”